Slutspurt i förhandlingarna på det statliga området

Det statliga avtalet (RALS) löper ut den 30 september, och Seko sitter just nu i intensiva diskussioner med den egna förhandlingsdelegationen, varvat med förhandlingar med motparten Arbetsgivarverket. Fortfarande står parterna en bit ifrån varandra.

Publicerad:

När det gäller lönerna så fortsätter dessa diskussioner under torsdagen. Seko har sedan tidigare klargjort att man inte kommer att acceptera ett så kallad sifferlöst löneavtal utan fortsätter att förhandla med ingången att förbundets medlemmar ska få ut minst lika mycket i löneökningar som övriga arbetsmarknaden redan har fått enligt det så kallade ”märket”.

Samtidigt som Seko förhandlar vidare mot Arbetsgivarverket gällande märket ligger också en del andra viktiga frågor på bordet.

– Just nu sitter vi och förhandlingsdelegation med en mängd olika förslag kring villkorsfrågor som ska gås igenom och analyseras och det tar tid, säger Helen Thornberg, avtalsansvarig ombudsman för det statliga området.

Blir avtalet klart på lördag?

– Målsättningen är att ett nytt avtal ska kunna skrivas under på lördag, när avtalet löper ut. Är vi inte överens med motparten om alla delar så får vi då ta ställning till hur vi går vidare och vilka åtgärder vi behöver vidta, men det vet vi först på lördag, säger Thornberg.

Mer information kommer fortlöpande att läggas ut på hemsidan.
För yrkanden med mera besök denna sida

Uppdaterad: