Avtal 2023

Nu inleds avtalsrörelsen 2023 och Seko kommer löpande att ta fram och lämna över sina avtalsyrkanden till motparten på de olika avtalsområdena. Under menyn "Senaste nytt" hittar du aktuella nyheter från avtalsrörelsen och från de olika avtalsområdena. På dessa sidor lägger vi även upp yrkanden, information om pågående förhandlingar och tecknade avtal.

Sekos avtalsyrkanden överlämnas till motparten vid olika tidpunkter under året. När detta sker kommer de att finnas tillgängliga på dessa sidor. Gällande avtal ligger kvar, som i de flesta fall löper ut under våren 2023.

Vi kommer också att informera på dessa sidor så snart ett nytt avtal har tecknats eller om vi tvingas varsla om konflikt på något avtalsområde.

För nyheter om avtalsrörelsen, besök senaste nytt

Läs mer om hur en avtalsrörelse går till, från start till mål, på denna sida.

Letar du specifik information om just ditt avtalsområde, gå till Sekos avtalsområden i menyn till vänster.

 

Sekos huvudkrav inför avtal 2023
Seko driver tillsammans med övriga LO-fack krav på löneökningar på 4,4 procent samt att de som har en månadslön under 27 100 kronor ska få ett extra påslag. Kraven innebär en bred låglönesatsning där de med lite lägre lön får lite extra.

Detta är avgörande för att öka rättvisan och för att ta steg mot mer jämställda löner då vi vet att kvinnor ofta är överrepresenterade i lågavlönade grupper. Samtliga övriga ersättnigar i avtalen ska höjas med samma procenttal som löneökningarna. Seko och de andra LO-facken har även krav på villkorsförändringar i avtalen när det gäller avtalsförsäkringar och avtalspension.

Dessutom har Seko egna krav de avtalsområden där vi organiserar medlemmar. 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Förhandlingsenheten