Strejk i skärgårdstrafiken 2012

Fotograf: Magnus Glans

Strejk och konflikt

En strejk är något man tar till i extrema fall. När facket förhandlar om nya kollektivavtal och inte får något positivt svar från arbetsgivaren, kan den sista utvägen vara att varsla om olika konfliktåtgärder.

En konfliktåtgärd gäller vanligen strejk eller övertidsblockad. Det betyder att du som anställd inte går till din arbetsplats eller jobbar övertid så länge konflikten pågår.

Facket måste uppfylla vissa krav innan de utlyser en strejk. Facket kan exempelvis inte spontant varsla om strejk utan måste meddela arbetsgivarorganisationen och Medlingsinstitutet om strejken minst sju arbetsdagar innan den planerade strejken bryter ut.

Tänk på att hålla kontakt med dina lokala fackliga företrädare under strejken för att få bästa möjliga information.

Du som är förtroendevald i Seko kan logga in på Mina sidor och ladda hem Sekos konflikthandbok (direktlänk). Konflikthandboken är en vägledning i hur Seko ska agera vid arbetskonflikter. 

Du som är medlem i i Seko och blir uttagen i strejk får ersättning för förlorad lön av Seko. Är du inte medlem i Seko utges ingen strejkersättning. Om du däremot är medlem i Seko innan en konflikt bryter ut kan du få strejkersättning. Bli medlem här!

För att få ersättning måste du fylla i en blankett om konfliktersättning, du kan ladda ner denna via Mina sidor (klicka på länk nedan).

Blankett för konfliktersättning

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Förhandlingsenheten