Varsel om strejk på städavtalet

Fastighets och Seko varslar om stridsåtgärder på avtalsområdet Almega Serviceentreprenad.

Publicerad:

Almega har i förhandlingarna vägrat gå med på en låglönesatsning i enlighet med LO-samordningen och industrinormeringen. Seko och Fastighets har krävt 6,5 procent i utrymme samt en låglönesatsning.. Almega har krävt avräkning och motvaluta för att Fastighets och Sekos medlemmar skall få samma löneökningar som Sveriges industriarbetare.

– Den konstruktiva samtalston som vi har med andra arbetsgivarorganisationer finns inte hos Almega. Deras så kallade förhandlingar är bara en väntan på våra varsel. Almega är i krig mot den svenska avtalsmodellen med ansvarstagande parter. I vår värld vill de flesta arbetsgivare ta ansvar och komma överens med de anställda. Där har Almega och dess ledning en helt annan inställning, säger Magnus Pettersson, förbundsordförande Fastighets och Mats Ekeklint, avtalssekreterare, Seko.

Fastighets och Seko kvarstår vid att löneuppgörelsen måste nå upp till industrins överenskommelse och vara fri från avräkning. Högre löner för de medlemmar som tjänar minst är en lika viktig fråga för Fastighets och Sekos medlemmar som för industrifackens medlemmar.

Med hänsyn till ovanstående ser Fastighets och Seko ingen annan utväg än att säga upp Serviceentreprenadavtalet och samtidigt varsla om stridsåtgärder.

Varslet rör 20 platser i landet. Om inte uppgörelse nåtts före 8 juni 06:00 utbryter strejk. Omkring 350 medlemmar inom Fastighets och Seko, berörs av varslet.

Du kan läsa varslet i sin helhet här.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten