Nytt uppdragsreglemente

Kongressen 2021 antog ett nytt uppdragsreglemente och började gälla den 1 januari 2022. Utgångspunkten för det nya reglementet är att ingen ska förlora eller tjäna ersättning på grund av att man har ett fackligt uppdrag.

Publicerad:

Det återstår några detaljer i hur vi praktiskt ska hantera intyg och granskning. Så snart beslut är fattat kommer vi gå ut med ett cirkulär till hela förbundet. Tills dess finns denna information på intranät samt för sidorna för förtroendevalda på seko.se.

Sammanfattning av förändringarna:

  • Ersättningen baseras på verklig förlorad arbetsförtjänst för respektive tillfälle, tidigare schabloner för att beräkna förlorad arbetsförtjänst försvinner
  • Vid granskning ska avdrag för lön samt övriga tillägg och ersättningar styrkas med intyg från arbetsgivaren eller lönebesked
  • Begäran om ersättning ska vara förbundet till handa senast tre månader efter att förrättning avslutats
  • Den så kallade "90-kronan" vid resa i samband med utbildning är bortplockad och utgår inte längre

Undantag från reglementet

För att underlätta den praktiska hanteringen för personer med mycket facklig tid utan lön, så som exempelvis deltidsfackliga i regionerna eller branschorganisationerna, finns en ventil för att begära undantag från reglementet. Det gäller även om det fackliga uppdraget medför att vissa fasta tillägg uteblir. Eventuella undantag ska godkännas av förbundsstyrelsen och rapporteras till förbundets representantskap.

Vid förfrågan om undantag skickas underlag med förslag till beslut till organisation@seko.se. Underlag ska vara förbundet tillhanda senast 14 dagar innan kommande förbundsstyrelsemöte för att kunna behandlas på kommande möte. Se mall för underlag till förbundsstyrelsen som kan nyttjas nedan.

Här kan du läsa hela uppdragsreglementet

Här hittar du information om uppdragsredovisning

Uppdaterad:
Sidansvarig: Organisationsenheten