Bild med texten "Låt inte andra bestämma åt dig den 9 juni"

Val till Europaparlamentet 2024

Besluten som fattas i EU påverkar Sekos medlemmar, både hemma och på jobbet. Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Då väljs vilka svenskar som ska sitta med och fatta de där viktiga besluten. Använd din röst! 

På den här sidan hittar du ett antal krav som Seko ställer på EU och de svenska politiker som vill sitta med i Europaparlamentet. Det handlar om frågor som gör skillnad för de som arbetar i Sverige.

Det här driver Seko

Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige

Våra rättigheter och våra löner är helt beroende av starka kollektivavtal och ordning och reda i arbetslivet. Makten över vilka villkor som ska gälla på svenska arbetsplatser ska ligga kvar hos arbetsmarknadens parter, inte överlämnas till Bryssel.

Ingen ska dö på jobbet

Det är dags att gå från ord till handling – vi behöver skärpta regler mot farliga kemikalier, ensamarbete och mot arbetsgivare som trakasserar eller bränner ut anställda. Vi behöver fler arbetsmiljöinspektioner och höjda sanktionsavgifter för arbetsmiljöbrott.

Rensa bort arbetslivskriminaliteten

Inget land får bli en frizon för kriminella företag. Svenska myndigheter måste kunna kontrollera företag med bas i andra EU-länder och EU:s upphandlingsregler ändras så att inte stora summor hamnar hos kriminella företag. Arbetslivskriminaliteten ska bekämpas med full kraft.

Respekt för fackliga rättigheter

Inte en krona av våra skattepengar ska gå till regeringar som nedmonterar demokratin och kränker fackliga rättigheter, som strejkrätten och rätten att organisera sig. Vi behöver mer demokrati, inte mindre. Arbetarrörelsen får inte tystas.

Rättvis klimatomställning

De som jobbar i branscher som påverkas av klimatomställningen ska ha inflytande över förändringar på sina arbetsplatser och av sin arbetsmiljö. Arbetsvillkor och fackliga rättigheter ska inte ställas mot att rädda klimatet.

Gör det enklare att åka tåg i Europa

Att det är krångligt att åka tåg genom Europa gör att fler väljer flyget. Nu krävs mer samordning på EU-nivå för att styra över mer resande till tåg, inte minst ur ett klimatperspektiv. En lösning är ett sammanhållet europeiskt järnvägssystem, både när det gäller infrastruktur och bokningar.

Stopp för orimligt höga elpriser

EU måste vara en garant för ett rimligt el- och energisystem som inte är beroende av fossila energikällor från skurkstater. En annan prismodell med upphandlade priser krävs.

Kryssa en facklig kandidat!

Johan Danielsson

Fotograf: Sara Yazdanfar

Johan Danielsson är nummer 2 på Socialdemokraternas lista till Bryssel och LO-fackförbundens gemensamme kandidat den 9 juni. Du kan läsa mer om Johan Danielsson här.

 

Så gör du för att rösta

Valet till Europaparlamentet hålls den 9 juni, men redan från den 22 maj kan du förtidsrösta. För att få rösta måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen, vara medborgare i ett EU-land och med i röstlängden. Ditt röstkort i EU-valet kommer med posten senast 22 maj. På röstkortet står vilken vallokal du kan rösta i på valdagen 9 juni och vallokalens öppettider. 
Här hittar du vanliga frågor och svar på Valmyndighetens hemsida.

Beställ Sekos material

Inför valet till Europaparlamentet har Seko tagit fram en affisch i A3 och en fyrsidig folder i A5-format. Du beställer valfritt antal helt kostnadsfritt på länken nedan!
Till Sekos trycksaker

Frågor och svar

Varför engagerar sig Seko i Europarlamentsvalet?

Därför att beslut som fattas i EU påverkar Sekos medlemmar. Sekos uppgift är att företräda medlemmarna. Vi gör det gentemot arbetsgivare – på arbetsplatserna och i avtalsförhandlingar. Men vi ställer också krav på de som fattar politiska besluten – i riksdagen och i Europaparlamentet. Självklart uppmanar vi våra medlemmar att gå och rösta!

Varför är det viktigt att gå och rösta?

Eftersom besluten som fattas i EU påverkar oss är det självklart viktigt vilka politiker vi röstar fram att fatta de besluten. I valet till Europaparlamentet 2019 var valdeltagandet i Sverige drygt 55 procent, men bland LO-medlemmar knappt 38 procent. Varför ska vi låta andra grupper i samhället bestämma åt oss?

Vilka frågor beslut i EU berör mig som medlem?

Det finns många exempel på EU-beslut och som berör svenska arbetare. Ett är den nollvision om dödsolyckor som EU antagit på svenskt initiativ, ett annat handlar om nya gränsvärden för kemikalier som är cancerframkallande, ett tredje om att EU-kommissionen måste samråda med facken innan förslag om till exempel arbetsrätt skickas till Europaparlamentet och ministerrådet som stiftar EU:s lagar.

Hur mycket bestämmer EU?

På många områden har EU stor rätt att bestämma. En del undersökningar visar att 80 procent av dagordningspunkterna på ett möte i kommunfullmäktige i en vanlig svensk stad har direkt eller indirekt påverkan från EU.

Varför Johan Danielsson?

Johan Danielsson är den gemensamme kandidaten för samtliga LO-fack, det är ingen slump. Han brinner för och driver frågor som är viktiga för våra medlemmar. Det handlar till exempel om att försvara att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige, om att ta krafttag mot arbetsplatsolyckorna och om att rensa upp bland arbetslivskriminaliteten.

Hur gör man för att rösta på Johan Danielsson?

Johan Danielsson är nummer 2 på Socialdemokraternas lista till Bryssel. Sätt ett kryss för Johans namn när du röstar.

Uppdaterad: