Medlemsmöten

En av varje klubb eller sektions viktigaste aktiviteter är medlemsmötet. Där har medlemmarna en chans att säga sitt, här kan de förtroendevalda informera och här finns ett gyllene tillfälle att snacka ihop sig om vilka frågor som är viktiga att driva.

Här har vi samlat några tips för lyckade medlemsmöten, men tanken är att det ska bli fler. Om du har egna tips och vill dela med dig av hur din klubb arbetar, använd formuläret längst ner på denna sida.

 1. Gör en planering för hela klubben/sektionen
  Förutsättningarna för att ni ska lyckas hålla medlemsmöten på samtliga klubbens/sektionens arbetsplatser (eller motsvarande) ökar dramatiskt om styrelsen gemensamt gör en planering. Var, och när ska mötena hållas? Vad ska ni bjuda på? Vem i styrelsen ansvarar för att hålla mötet?
 2. Sätt ett gemensamt innehåll
  En del av styrelsens planering är att bestämma mötenas innehåll, vad ska tas upp? Detta handlar i första hand om att alla medlemmar ska få samma information, exempelvis om vilka frågor klubben driver lokalt, eller avtalsfrågor. Sätt vid behov ihop ett enkelt bildspel.
 3. Lämna utrymme för arbetsplatsens frågor
  En viktig drivkraft att komma på ett medlemsmöte är ofta att få prata om det som händer på arbetsplatsen. Vi kan alltså inte lägga upp en så ambitiös plan för innehållet att detta "inte hinns med".
 4. Anpassa tid och plats
  En del håller medlemsmöten i anslutning till arbetstiden eller inlagt på schemat, andra väljer en dag när så få som möjligt jobbar. En del håller alltid mötena på arbetsplatsen, andra väljer kanske en restaurang eller klubblokalen. Rättesnöret är förstås alltid att det ska passa just våra medlemmar så bra som möjligt, vi vill ju bli många på våra möten.
 5. Bjud på något
  Det behöver inte vara middag i kombination med bowling, men något ska vi bjuda på när vi kallar medlemmarna till möte.
 6. Mobilisera!
  Sätt gärna upp affischer på arbetsplatsen, skicka ut inbjudningar med mejl eller post, gör ett Facebookevent men glöm inte att prata med så många som möjligt av dem ni vill ska komma på mötet. Precis som när det gäller medlemsvärvning eller att få in anmälningar till utbildningar så är det oslagbart att prata öga mot öga med dem ni vill ha med.

Fler tips om medlemsmöten

Här hittar du ytterligare tips från två Seko-klubbar om hur man kan ordna lyckade medlemsmöten.

Tipsa oss om hur ni brukar jobba med medlemsmöten!

 
  
  
 
 
Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten