Skicka nyhetsbrev

Ett enkelt sätt att nå ut med regelbunden medlemsinformation är digitala nyhetsbrev. Vill man ha ett riktigt proffsigt nyhetsbrev finns många leverantörer som tillhandahåller verktyg för detta. Det fungerar dock utmärkt att skicka ut ett vanligt mejl, med informationen bifogad i ett word-dokument eller som PDF. Huvudsaken är att informationen kommer ut – det brukar vara uppskattat!

Viktigast när ni gör ett utskick till medlemmarna är förstås innehållet, att det ni skriver faktiskt berör medlemmarna.

Här är ytterligare några saker att tänka på:

Skriv enkelt och kortfattat – börja med det viktigaste
Tänk på att mycket konkurrerar om vår uppmärksamhet, inte minst när det gäller våra mejlkorgar. Skriv så rakt på sak ni bara kan!

Träna!
För att skicka ut nyhetsbrev behöver vi absolut inte vara proffs på att skriva, men det skadar förstås inte at utveckla vårt skrivande. Prova till exempel att gå in på LOs språkguide.

Lyft fram det ni gör
Ibland blir det vi skriver långa redogörelser för vad arbetsgivaren gjort eller rapporter från mer eller mindre intressanta möten. Försök fokusera på vad ni gör, vilka frågor som är viktiga för klubben, vad ni lyckats med och vad ni vill göra framöver.

Kliv ur den fackliga bubblan
Det är lätt att glömma bort att alla medlemmar inte varit med på de diskussioner vi fört på våra styrelsemöten eller är bekanta med alla termer vi använder. Tänk på mottagaren!

Arbetsgivaren läser
Utgå från att den information vi skickar till medlemmar på ett eller annat sätt når arbetsgivaren. Var noga med hur ni uttrycker er.

GDPR
Tänk på att vara försiktiga med hanteringen av medlemmarnas personuppgifter när ni mejlar. Skicka ert mejl i "dolt" läge (adressera som hemlig kopia) så sprids inte några personuppgifter.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten