Hej förtroendevald!

Här har vi på a-kassan samlat ihop bra-att-veta-material om a-kassan som är bra för dig att ha i ditt fackliga uppdrag. Tveka aldrig att ringa eller mejla oss om du har några frågor.

Pandemireglerna kvar till 1 januari 2024

De höjda ersättningsnivåerna, lättnaderna i arbetsvillkoret, sänkningen av antalet karensdagar och möljigheten att pausa sin egna verksamhet blir kvar fram till den 1 januari 2024. Redan nu finns en departementsskrivning i syfte att permanenta dessa regler efter det. Ett beslut väntas någon gång under 2023.

Pensionsåldern höjd

Pensionsåldern är höjd till 66 år från och med årsskiftet. I samband med detta ändrades också a-kassans regler om medlemskap och ersättning så att medlemmar har rätt att stå kvar i a-kassan och få ersättning fram till den första i den månad de fyller 66. Läs mer här

Skattereduktion för avgiften till a-kassan

Sedan halvårsskiftet 2022 är det billigare att vara medlem i a-kassan tack vare en skattereduktion på 25 procent. Som medlem behöver man inte själv göra något för att få del av reduktionen. Det sköts automatiskt via slutskattsedeln efter att vi på a-kassan lämnat kontrolluppgifter till Skatteverket inför nästa års deklaration.

Skattereduktionen gäller för avgifter som betalas efter den 30 juni 2022.

Hör av dig när du undrar något!

Tveka aldrig att höra av dig till oss om du har några frågor eller om du vill att vi ska följa med till din arbetsplats, till ett klubbmöte, årsmöte, ungdomsmöte - vilket möte som helst. Vi lovar att göra allt vi kan för att komma eller för att vara med på länk. Kontaktuppgifter till oss hittar du här.

Uppdaterad:
Sidansvarig: A-kassan