En garanti för schyssta villkor

Högre lön. Bättre arbetstider. Säker arbetsmiljö. Det är några exempel på vad Seko kämpar för att uppnå åt dig och dina arbetskamrater. Och allt regleras i kollektivavtalet.

Kollektivavtalet är något som Seko förhandlar med din arbetsgivare om. Vi ställer krav och arbetsgivarna kommer med motbud.

När ett nytt kollektivavtal ska förhandlas är det ofta tufft. Arbetsgivarna vill ha låga, eller rent av inga löneökningar. Kanske vill de skriva in nya regler för semester och arbetstider i avtalet – regler som innebär försämringar för de anställda. Vi i Seko vill precis tvärtom. Vi kräver höjda löner och förbättrade villkor.

En sak som är viktig att komma ihåg är att kollektivavtalet bara sätter en nedre gräns. Det betyder att ingen på din arbetsplats kan tjäna mindre än vad som står i avtalet. Däremot är det fullt möjligt att tjäna mer.

Kollektivavtalet är dessutom det enda som reglerar den lägsta lönenivån på en arbetsplats. Det finns ingen lag som bestämmer en minimilön, utan teoretiskt sett så är minimilönen noll kronor.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Förhandlingsenheten
Kategorier: