Är du redo att göra skillnad?

Vi brukar säga att Sekos styrka bygger på att vi är många, och det är sant. Med 100 000 medlemmar kan vi sätta tyngd bakom våra krav på arbetsgivarna. Men Sekos styrka bygger också på engagemang. Vi har mer än 5 000 förtroendevalda ute på arbetsplatserna som driver medlemmarnas frågor. Vill du bli en av dem?

Som förtroendevald i Seko är din viktigaste uppgift att företräda medlemmarna. Det är de som väljer dig till ditt uppdrag. Hela poängen med vår fackförening är att vi blir starkare, tryggare och kan uppnå mer när vi sluter oss samman. Medlemmarna går först. Med den grundinställningen kommer du att ha mycket gratis om du väljer att engagera dig fackligt.

Hur mycket du väljer att engagera dig är upp till dig. Inom Seko finns mängder av olika fackliga uppdrag, massor av små och stora uppgifter som behöver göras. Det handlar om allt från att sprida medlemsinformation eller hjälpa till med att ordna ett medlemsmöte till att hålla utbildningar, presentera Seko för nyanställda eller förhandla med arbetsgivaren.

Det vanligaste är att börja som Seko-ombud. Som Seko-ombud blir du en av de 5 000 som driver på för förbättringar på arbetsplatserna, för högre löner och bättre villkor. Du får ett av de finaste uppdrag man kan ha, att företräda medlemmarna på din arbetsplats.

Vi kan inte lova att alla dina dagar som fackligt förtroendevald kommer att kantas av strålande framgångar. Arbetsgivarna har trots allt en del att säga till om. Däremot ska vi se till att du av oss får den utbildning och det stöd du behöver i ditt nya uppdrag. Vi kan lova att du kommer få lära dig en massa nytt, att du kommer att utvecklas och att du mellan varven kommer att ha rätt mycket kul.

Du kommer också att få känna något som är smått oslagbart – känslan när du stått upp för en medlem eller drivit igenom en förändring. Att ha gjort skillnad.

 

Intresserad av att bli förtroendevald?

Här är tre saker att bocka av:

1.  Testa dina kunskaper
Här kan du göra nätutbildningen Facklig introduktion som LO tagit fram. Snabbt och enkelt testar du dina kunskaper om lön, arbetstid, arbetsmiljö och trygghet!

Gå direkt till utbildningen här

2.  Gå Sekos introduktionsutbildning
Introduktionsutbildningen riktar sig till dig som inte tidigare gått någon Seko-utbildning, men som vill veta mer och funderar på att engagera dig. Utbildningen är en heldag och finns både digitalt och fysiskt. Du tar ledigt från jobbet och får ersättning i form av ett studiestipendium från Seko.

Läs mer och anmäl dig här

3.  Prata med din klubb
Vill du veta mer om hur du kan bli förtroendevald och engagera dig? Prata med din klubb! Det är de som har bäst koll på uppdragen lokalt och när nya förtroendevalda ska väljas.  

Är du osäker på vilken som är din klubb? Kontakta Seko Direkt

Uppdaterad: