Frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor om medlemskapet i Seko.

Hittar du inget svar på din fråga kan du kontakta vår medlemsservice Seko Direkt.

Välj kategori

Frågor om medlemskapet

 • Det enklaste sättet är att fylla i en medlemsansökan direkt här på seko.se. Vill du i stället få hem en inträdesblankett och information om vad som ingår i medlemskapet, kan du mejla Seko Direkt eller ringa 0770-457 900.

 • Nej, det blir du inte. För att ansöka om medlemskap i a-kassan måste du fylla i a-kassans medlemsansökan och signera den med BankID. Det gör du här. Har du inte BankID kan du ändå fylla i formuläret och få det hemskickat för underskrift.

 • När du studerar kan du under studietiden bli medlem i Seko. Det kan vara när du genomgår en yrkesutbildning på gymnasiet. Det kan också vara en utbildning som efter slutförd utbildning ger ett jobb inom Sekos organisationsområde.

  Som studerande betalar du bara 50 kronor i månaden i medlemsavgift. Det kan också tillkomma en avgift som din klubb eller sektion tar ut. Om du väljer att också gå med i a-kassan tillkommer avgiften till Sekos a-kassa.

  För studerandemedlemskap  fyller du i formuläret medlemsansökan för studerande.

   

 • På sidan bytlofack.se kan du enkelt och smidigt flytta ditt medlemskap till Seko från ditt nuvarande LO-fack. Du anger mellan vilka fackförbund du vill byta, skriver in dina personuppgifter och bekräftar med mobilt bank-ID. Klart!

   

 • Under dina första sex månader betalar du 50 kr per månad, under förutsättning att du betalar via autogiro. Det kan också tillkomma en klubbavgift.  Efter sex månader betalar du ordinarie medlemsavgift som baseras på din månadsinkomst före skatt. Läs mer på denna sida

  Går du även med i Sekos a-kassa tillkommer en avgift på 168 kr per månad. 

 • En del arbetsgivare gör avdrag för fackavgiften på lönen. Då behöver du inte göra något. Det kan också vara så att du får inbetalningskort från Seko för medlemsavgiften.

  Betalar du din medlemsavgift via inbetalningskort kan det vara enkelt och bekvämt att ha autogiro. Medlemsavgiften dras då varje månad direkt från ditt bank- eller personkonto. Allt du behöver göra är att fylla i ett medgivande. Har du e-legitimation kan du fylla i det direkt på webben. Har du inte det kan du beställa blanketten från oss eller ladda ner den från seko.se 

   

 • Avgiften baseras på all beskattningsbar inkomst. Det vill säga den ersättning före skatt du får från Försäkringskassan om du är sjukskriven eller föräldraledig. Det gäller också den ersättning före skatt som du får från a-kassan om du är arbetslös.

  Här kan du anmäla om du har fått ändrad inkomst på grund av sjukskrivning, föräldraledighet, att du har börjat studera eller om du har gått i pension

 • Medlemsolycksfall-Fritid-livsvarig
  Alla medlemmar är  försäkrade på fritiden och kan få ersättning för bland annat akutersättning, sjukhusvistelse, tandskador och rehabilitering. För pensionärsmedlemmar gäller försäkringen dygnet runt.

  Läs mer om försäkringen på Folksams hemsida eller ring 0771-950 950


  Barngrupplivförsäkring
  Ger dödsboet ersättning vid barns dödsfall. Försäkringen gäller till och med  det år barnet fyller 18 år.

  Läs mer om försäkringen på Folksams hemsida eller ring 0771-950 950


  Kompletterings tjänstegruppliv K-TGL

  Förlänger efterskyddet fram till den månad du fyller 65 år. Förutsättningen är att du fortsätter som medlem i Seko under hela perioden.

  Läs mer om försäkringen på Folksams hemsida eller ring 0771-950 950


  Inkomstförsäkring

  Med Sekos inkomstförsäkring kan du få mer i plånboken. Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap och om du är medlem a-kassan.  Den ersätter cirka 80 procent av din lön vid arbetslöshet. Har du inkomst över 33 000 kronor träder försäkringen in. Försäkringen har inget övre tak som hos vissa andra förbund och gäller under de första 100 dagarna av arbetslöshet. Läs mer om inkomstförsäkringen och hur man ansöker.

  Läs mer om försäkringen på Folksams hemsida eller ring 0771-950 950

 • Medlemskortet styrker att du är medlem. Du kan komma att behöva detta om du t ex vill nyttja medlemsförmåner, erbjudanden och rabatter från LO Mervärde. Medlemskortet skickas till alla nya medlemmar i välkomstmappen, men finns också digitalt på "mina sidor", som du kommer åt om du loggar in via BankID. Har du tappat ditt medlemskort gör det alltså ingenting, för det finns digitalt också. Vill du ändå beställa ett nytt kort, maila dina uppgifter till sekokortet@seko.se 

 • Som medlem i Seko får du ett erbjudande som tagits fram i samarbete mellan Folksam och förbundet. Teckna försäkringarna du behöver till ett extra förmånligt medlemspris.

  • Utökat skydd i Medlemsolycksfall Fritid
  • Sjuk-och efterlevandeförsäkring för medlem och medförsäkrad
  • Medlemsbarn: sjuk-och olycksfallsförsäkring för barn och ungdom till och med 25 år
  • Hemförsäkring
  • Pensionärsförsäkring

  Mer information om dessa försäkringar hittar du på folksam.se eller genom att kontakta Folksams servicetelefon 0771-950 950.

   

 • Försäkringen ger Sekos medlemmar tillgång till juridisk rådgivning med obegränsat antal timmar. Försäkringen kostar 30 kronor i månaden och medlemmar som inte aktivt tackat nej till erbjudandet om försäkringen omfattas automatiskt. Uppsägningstiden är 3 månader.

  
Du som är medlem i Seko och har frågor om försäkringen kan vända dig direkt till HELP Försäkring på helpforsakring.se eller via telefon 0771-985 200, måndag-torsdag 9.00-17.00, fredag 9.00-16.00.

 • Som pensionär kan du vara kvar som medlem. Som pensionär betalar du 50 kronor per månad till förbundet. Det kan eventuellt tillkomma en medlemsavgift till din fackklubb eller Seko-sektion.

  Du omfattas som pensionerad medlem också av förbundets försäkring "Medlemsolycksfall-Fritid-livsvarig". För dig som pensionär gäller försäkringen dygnet runt.  Som pensionärsmedlem kan du också  teckna ytterligare försäkringar hos Folksam. Läs mer på Folksams hemsida eller ring 0771-950 950.

  Du har också kvar en rad förmåner genom ditt medlemskap och ditt Seko-kort, som till exempel rabatter och erbjudanden allt från resor, hotellrum, friskvård och hemelektronik till teaterbesök med mera. Du kan bo till rabatterade priser på Sekos fina semesteranläggningar i Italien, Danmark eller på Gullholmen som ligger på västkusten .

  Mer om förmånerna kan du läsa här.

  Sekotidningen kommer hem till dig som vanligt. 

Inkomstförsäkring

Help - juristförsäkring