A-kassan skyddar dig vid arbetslöshet

A-kassan är en frivillig försäkring som du tecknar för att skydda din lön om du skulle bli arbetslös. För en relativt liten summa i månaden får du en försäkring som ger dig ersättning under 300 dagar om du skulle bli arbetslös (450 dagar om du har barn under 18 år). Förutsättningen är att du varit medlem i 12 månader och i övrigt uppfyller villkoren för rätt till ersättning.

För att få ersättning från a-kassan som baseras på din inkomst behöver du uppfylla ett medlemsvillkor och ett arbetsvillkor. Ett medlemsvillkor innebär att du ska ha varit medlem i a-kassan i tolv månader och ett arbetsvillkor innebär att du ska ha arbetat ett visst antal timmar under en viss period. Exakt vad som gäller kan du läsa om på a-kassans webbplats 

Du som är medlem både hos oss i facket och i a-kassan och har tjänat mer än 33 000 kronor i månaden kan ansöka om ersättning från vår inkomstförsäkring. Tillsammans med ersättningen från a-kassan kan den ge dig 80 procent av din faktiska inkomst under de 100 första arbetslösa dagarna. Läs mer om inkomstförsäkringen här.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Förhandlingsenheten
Kategorier: