”Det mesta löser sig när vi börjar prata”

Seko satsar i år på att erbjuda lättillgängliga introutbildningar för alla som ännu inte gått en facklig kurs. En av dem som är med och rekryterar för fullt till utbildningarna är Lars-Ove Hedman, som till vardags jobbar på Tele2.

Publicerad:

Lars-Ove Hedman, Seko Södra

Tillsammans med de andra på Seko Södra har Lars-Ove rekryterat till Sekos introduktionsutbildning via telefon, något han tycker att alla borde jobba systematiskt med.

– Det är roligt att ringa medlemmar och i princip alla samtal är positiva, dessutom ger det väldigt bra resultat.

Vid senaste tillfället gick det riktigt bra, Lars-Ove fick tag på 15 medlemmar och samtliga anmälde sig till utbildningen direkt.

Hur kom ni igång med detta?

– Det började med att vi ringde upp våra medlemmar i regionklubben, dels för att rätta upp kontaktuppgifterna men främst för att få prata med våra medlemmar. Redan då upptäckte vi hur roligt det var att ringa och hur positiva medlemmarna var till att vi kontaktade dem.

Sedan dess är de en grupp som ringer några gånger om året. När de ringer studiesamtal fokuserar de på att nå så många nya medlemmar som möjligt över hela regionen, assistenterna hjälper till med att ta fram listor.

– Vi säkerställer att det finns ett gäng färdiga utbildningstillfällen som medlemmarna kan välja på och försöker anmäla dem direkt till ett av tillfällena.

Hur är intresset när ni ringer?

– Förvånansvärt stort. Senast vi ringde fick jag tag på 15 personer och lyckades anmäla samtliga till utbildningen! I vanliga fall anmäler sig ungefär en tredjedel direkt och resterande är intresserade men behöver återkomma med vilket datum som passar.

Imponerande, hur lägger du upp samtalet?

– Jag inleder alltid med att vi har ett erbjudande, det brukar fånga deras uppmärksamhet. Sen har jag två linjer jag brukar gå på, den första är att alla ska gå en facklig utbildning och att jag personligen tycker att det borde vara obligatoriskt redan i skolan. Den andra är att om man har gått ett par fackliga utbildningar så kan man i regel mer än sina chefer.

– Sen är det såklart bra att informera om innehållet i utbildningen och säkerställa att de verkligen anmäler sig, det är oftast inte svårare än så.

Har du några tips till andra som ska ringa?

– Var personlig, vet man exempelvis vart medlemmen jobbar så kan det hjälpa till att få ett personligare samtal. Sen är det bra att vara väl förberedd, läsa in sig lite på vad vi erbjuder och ha alla utbildningstillfällen och listor redo innan man börjar ringa.

Det låter faktiskt inte alltför komplicerat.

– Nej då, det viktigaste av allt är att ringa. Det mesta löser sig när vi börjar prata med medlemmarna, man hittar snabbt sitt eget sätt att lägga upp samtalet på.

Vill du också hjälpa till att ringa?

Skicka ett mejl till studieombudsman Erik Persson så blir du kontaktad! Ange var du bor och vilken klubb du är medlem i.

Mejla här

 

Här anmäler du dina arbetskamrater till utbildningen

Anmäl här

Uppdaterad: