Magnus Ekeljung, Seko och Claes Arenander, ME, är överens.

Seko har tecknat nytt avtal med Maskinentreprenörerna (ME)

Seko har skrivit på ett nytt avtal om löner och anställningsvillkor med Maskinentreprenörerna. Löneökningarna är i nivå med övrig arbetsmarknad och Seko har bland annat fått in nya skrivningar i viktiga frågor rörande lönegranskning och att man inom branschen måste bli bättre på att ta ansvar för gravida medarbetare.

Publicerad:

Avtalet berör medlemmar som arbetar med grävmaskiner, hjullastare och andra tunga fordon för bland annat byggande, drift, underhåll och reparationer.

Löneökningarna följer märket och revideras enligt nedan:

  • Ny lön från 1 juni 2023 höjning med 1 347 kronor, vilket ger lägsta lön 31 384 kronor.
  • Ny lön från 1 juni 2024 höjning 1 016 kronor, vilket ger lägsta lön 32 400 kronor.
  • Extra pensionsavsättning sker med 0,1 procent 2023 och 0,4 procent 2024, vilket från 2024 harmoniserar med övriga byggbranschen.

–  Vi har haft totalt 11 förhandlingstillfällen, och under de sista tre dagarna kom vi bland annat bland överens om ett nytt skydd om det uppstår arbetsbrist för de i branschen som begär graviditetspenning. Det här innebär att branschen nu tar ytterligare ansvar för sina anställda, även under graviditet vilket känns väldigt bra då vi välkomnar flera kvinnor till vår bransch, säger Magnus Ekeljung, avtalsansvarig ombudsman på Seko.

Seko har även lyckats förhandla in rätten att lönegranska företag som är anslutna till avtalet.

– Det här ser vi som en stor och viktig fråga. Våra medlemmar ska få ut den löneökning de har rätt till, och i och med det nya avtalet får vi bra möjligheter att kontrollera detta, säger Magnus Ekeljung. 

Andra nya skrivningar i avtalet berör anställningsformen:

  • Vid provanställningar gäller från 1 juni 2023 en ömsesidig varseltid om två veckor.
  • För nya anställningar efter 1 juni 2023 införd även en ny uppsägningstid när medarbetaren väljer att avsluta sin anställning själv. Har man varit anställd längre tid än två år gäller egen uppsägningstid på två månader.
  • För anställningar kortare än två år är uppsägningstiden oförändrat en månad. Vidare gäller att medarbetare som inte fullföljer sin uppsägningstid att skadeståndet som utgår höjs till utgående lön.
  • Den som nyanställs upp till tre månader innan lönerevision, har möjlighet att få den nya lönen för den kommande revisionen direkt från tillträdesdagen, inklusive kommande löneökning.

Förhandlingsprotokoll med mer detaljer om den nya uppgörelsen läggs upp här inom kort.

 

Uppdaterad: