Valles krönika februari 2018

Först och främst vill jag önska er en god fortsättning på det nya året. Jag hoppas att ni fått lite ledig tid med nära och kära. Men jag vet att många av er har arbetat under julhelgerna. Vi pratar ju om att "utan Sekos medlemmar stannar Sverige".

Publicerad:

Våra medlemmar i Postnord och Bring är hela tiden igång för att leverera brev och paket. Det senaste året har våra medlemmar i Postnord fått utstå ett drev i medierna. Djupt orättvist tycker jag. Vi pratar om en yrkesgrupp som oavsett väder ger sig ut på gatorna för att se till att vi får vår post levererad.

Men det är knappast postanställdas fel att Maud Olofsson blev blåst av den danska regeringen och att digitaliseringen accelererar. Seko Posten har det senaste året gjort ett fantastiskt fackligt arbete för att begränsa de negativa effekterna av den svensk-danska fusionen. Jag hoppas att både media och allmänhet visar större respekt gentemot våra medlemmar inom Postnord framöver.

En annan het fråga är eventuella förändringar av strejkrätten med anledning av hamnkonflikten i Göteborg. Vi är kritiska till utredningen som tillsatts. Oavsett justering i konflikträtten så får det konsekvenser för maktbalansen på arbetsmarknaden och riskerar att arbetsgivarna ges möjlighet till avtalsshopping. Arbetsmarknadsministern har nu meddelat att hon inte kommer medverka till en förändrad maktbalans och avtalsshopping. Ett välkommet besked.

I övrigt har förbundsstyrelsen nu slagit fast vilka förbundets prioriterade frågor är under detta år. Vi har valt att fokusera på: alla människors lika värde, organisera och rekrytera, medlemsnära förbund, kollektivavtalen och valet. Ni kommer kunna läsa hela detta dokument inom kort på www.seko.se.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten