Valles krönika - december

I skrivande stund är det politiska läget fortfarande osäkert och ingen vet riktigt hur en kommande regering kommer att se ut. När den borgerliga alliansen tog över regeringsmakten 2006 var i princip det första beslut de tog att kraftfullt försämra socialförsäkringssystemen, a-kassan och sjukförsäkringen.

Publicerad:

Många lämnade sitt medlemskap i a-kassan eller i facket, det blev helt enkelt för dyrt att vara med i båda. Dessutom sänktes ersättningsnivån vid arbetslöshet och regelverket stramades åt. Den enskilda fick alltså ett sämre skydd till en betydligt högre kostnad. En del har rättats till under förra mandatperioden, men för många blir ändå inkomstförlusten betydande om man blir av med sitt arbete.

Seko har bland annat valt att teckna en så kallad inkomstförsäkring för förbundets medlemmar. Den innebär att du som Sekomedlem får ut cirka 80 procent av din lön de första 100 dagarna vid arbetslöshet, även om du hade en lön som överstiger 25 025 kronor per månad, vilken är a-kassans ersättningstak. Men detta bygger på att du är medlem i både a-kassan och förbundet. Det finns inget tak för ersättningen i denna försäkring. Så även om du hade en hög lön så får du ut runt 80 procent av lönen.

Vi vet av olika jämförelser att Sekos a-kassa är i toppklass när det gäller effektivitet, och handläggningstiderna är korta. Som Sekomedlem betalar du numera bara 125 kronor i månaden i a-kasseavgift och får tillsammans med medlemskapet i förbundet ett värdefullt skydd om du hamnar i arbetslöshet. För att vår a-kassa ska kunna fortsätta vara effektiv är det avgörande att ha många medlemmar. Att alla förbundets medlemmar och förtroendevalda även är medlemmar i a-kassan är därför avgörande. Jag lovar, det är värt varenda krona.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten
Kategorier: