Fotograf: Avtalat

I dag är det ”Tjänstepensionens dag”

Har du kollektivavtal där du jobbar? Grattis, då har du högst sannolikt också tjänstepension, som är en extra pensionsavsättning som din arbetsgivare betalar ut efter att ha träffat avtal med facket om det.

Publicerad:

För trettonde året i rad uppmärksammar vi idag därför Tjänstepensionens dag. Du som är medlem i Seko och har kollektivavtal på din arbetsplats får, förutom den allmänna pensionen, också tjänstepension. Det är dessa två delar av pensionen som du får ut den dagen du slutar jobba och går i pension. Tjänstepension brukar även kallas för avtalspension om det är kollektivavtalad pension, vilket det i de flesta fall är. Du kan också ha ett eget, privat pensionssparande vid sidan om.

Tjänstepensionen är en viktig del av den totala pensionen, men det är inte alla som vet om att de har tjänstepension, hur det fungerar eller hur mycket som betalas in. Inte heller alla arbetsgivare berättar om denna extra pensionsavsättning, som är framförhandlad tillsammans med facket. I ditt kollektivavtal brukar det framgå vilken typ av tjänstepensionsavtal som gäller för dig och hur stor del av lönen som arbetsgivaren avsätter.

Vill du veta mer så kan du besöka några av dessa sidor med mer information:

Tjänstepensionens dag
Avtalat
Min pension
SPV, Statens tjänstepensionsverk
Pensionsmyndigheten

Uppdaterad: