Fotograf: STEN-AKE STENBERG

I dag står arbetsmiljön i fokus

I dag, den 28 april, är det världsarbetsmiljödagen. Det är en viktig dag att belysa arbetsmiljöns betydelse på våra arbetsplatser.

Publicerad:

Arbetsmiljöfrågan ska vara lika viktig oavsett dag på året och oavsett tid på dygnet men just denna dag är en gemensam dag att belysa arbetsmiljön i hela världen.

Den absolut viktigaste arbetsmiljöfrågan är att alla arbetstagare ska komma hem efter jobbet. I dag ser det tyvärr inte ut så. Hittills i år har 13 personer mist sitt liv i olyckor på sin arbetsplats. 13 personer som inte kom hem efter jobbet, som på sin arbetsplats fick sätta livet till i en olycka. 13 personer som hade en familj och vänner som väntade på att de skulle komma hem för att hjälpa till med läxan, äta kvällsmat, hänga med på träning, en afterwork eller bara fixa i trädgården.

Men de kom aldrig hem, och det är rent ut sagt förjävligt att detta får ske i vårt kära Sverige år 2018. I dag är därför en dag där vi minns och hedrar alla de människor som mist sitt liv på arbetet, men även en dag där vi faktiskt visar att vår kamp för allas rätt till en god arbetsmiljö, rätten att komma hem efter jobbet aldrig får upphöra. Vi måste hela tiden slåss för våra villkor på arbetsplatsen dag ut och dag in, det är vår förbaskade skyldighet och ett väldigt bra sätt att hedra alla de som fått sätta livet till i sitt arbete är att ta den kampen.

Vi kan bättre, vi vill bättre och det måste bli bättre, det finns inget annat.
Beslutsfattare på olika nivåer ska inte bara få säga att arbetsmiljön är en viktig fråga, det ska visas genom handling, resurser och krav, inget annat får accepteras. En nollvision får inte bara vara en vision, det måste vara ett mål.

Johan Karlsson
arbetsmiljöombudsman, Seko

Uppdaterad: