Fastighets och Seko varslar om stridsåtgärder på städavtalet

Fastighetsanställdas Förbund och Seko har, efter långa förhandlingar, inte lyckats komma överens med Almega Tjänsteförbunden för avtalsområdet Serviceentreprenad. Medlare utsedda.

Publicerad:

Medlare utsedda i städkonflikten
Under torsdagen utsåg Medlingsinstitutet Malte Eriksson och Sture Nordh till medlare i konflikten på Serviceentreprenadavtalet.

Malte Eriksson är tidigare ordförande på Grafiska fackförbundet och Sture Nordh är bland annat tidigare ordförande i TCO.

– Vi har därför tvingats säga upp kollektivavtalet och varsla om stridsåtgärder. Fastighetsanställdas Förbund och Seko har försökt få till ett avtal som ger rätt till städare att få samma krontal, 590 kronor, som övriga avtal som tecknas i enlighet med den rekommendation som LO och Svenskt Näringsliv gjort, säger Fastighets tredje förbundsordförande Jari Visshed och Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson.

– Vi vill också komma till rätta med den hyvling som arbetsgivare använder sig av. Anställda behandlas godtyckligt och kan få halverad anställningsgrad och halverad inkomst från den ena dagen till den andra, säger Jari Visshed.

Varslet innebär strejk och blockad vid 12 företag och arbetsplatser (bl a Sodexo, ISS, Coor) i hela landet från och med 15 juni 06:00. Samtidigt varslas om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad samt blockad mot inhyrning av personal mot allt arbete inom hela avtalet.

Antalet anställda på avtalsområdet är cirka 26 000. Det finns i nuläget inga uppgifter om att det finns Seko-medlemmar som arbetar på de arbetsplatserna som är föremål för konflikten. Däremot omfattas samtliga Seko-medlemmar på avtalsområdet av mertids- och övertidsblockaden.

Strejkvarslet i sin helhet och berörda arbetsplatser (pdf-fil)

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten
Kategorier: