Sverige inte bland de fem bästa länderna för arbetare

Övergreppen mot fackligt aktiva runt om i världen ökar. Det visar Världsfackets nya rapport. Sverige tillhör inte de värsta, men inte heller de bästa länderna när det gäller att respektera arbetares rättigheter.

Publicerad:

Bland de tio länder där flest övergrepp förekommer finns bland andra Qatar – där 100 strejkande byggnadsarbetare arresterades i november – och Colombia, där minst 22 fackligt aktiva arbetare mördades förra året.

I världsfacket ITUC:s nya rapport placeras alla länder in på en fem-gradig skala utifrån hur väl de respekterar mänskliga rättigheter i arbetslivet, så som rätten att organisera sig fackligt.

Bland de länder som rankas sämst finns också Förenade Arabemiraten och Saudiarabien, där hundratusentals migrantarbetare slavliknande förhållanden – och Swaziland, där kungen nyligen förbjudit fackföreningar från att verka och strejkande arbetare har tvingats tillbaka till jobbet av tungt beväpnade poliser.

Sverige räknas till ett av de länder där det endast förekommer oregelbundna kränkningar, men finns inte med bland de fem länder som enligt ITUC är allra bäst på att respektera arbetstagares rättigheter – Norge, Finland, Nederländerna, Österrike och Uruguay.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen