ITF har undertecknat nytt treårigt internationellt kollektivavtal

ITF, Internationella Transportarbetarefederationen, undertecknade nyligen ett nytt treårigt internationellt kollektivavtal (det s.k. IBF-avtalet för sjöfolk) med sammanlagt 6.5% i lönehöjningar för perioden 2015-2017.

Publicerad:

Förhandlingarna fördes med JNG, Joint Negotiating Group, en sammanslutning av internationella arbetsgivare inom sjöfarten, och täcker 7.000 bekvämlighetsflaggade fartyg och omkring 85.000 sjöanställda.

Förhandlingarna har pågått med avbrott sedan oktober 2013, och Sekos vice ordförande, Tomas Abrahamsson, ledde tillsammans med Dave Heindel, USA, ITF:s sjöfartssektions ordförande och Paddy Crumlin, Australien, ITF:s hamnsektions ordförande och tillika ITF:s president, förhandlingarna.

I en kommentar säger Tomas Abrahamsson:
-I en svår konjuktursituation för vissa segment i den internationella sjöfarten, så blev det till sist ett godkänt resultat. Det första IBF-avtalet tillkom redan 2003, och visar att det faktiskt går att förhandla bindande kollektivavtal på en internationell nivå, något för andra branscher att försöka ta efter.

 

.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen