Avtal för omställning samt Avtal om lokala omställningsmedel

Seko har tillsammans med OFR/S,P och O samt  Saco:S tecknat ett Avtal för omställning samt Avtal om lokala omställningsmedel med Arbetsgivarverket som träder i kraft 1 januari 2015. Avtalen berör cirka 250 000 arbetstagare inom det statliga området.

Publicerad:

Syftet med avtalen är att stimulera och hjälpa arbetstagare som blir uppsagda på grund av arbetsbrist eller vars anställning löper ut till nytt arbete samt stödja förändring och omstrukturering av de statliga verksamheterna.

Det nya avtalet om omställning kommer att omfatta fler grupper av medlemmar med tidsbegränsad anställning, bland annat soldater. Kvalifikationsreglerna för att omfattas av vissa förmåner i avtalet har tidigarelagts vad gäller tidsbegränsat anställda.

Avtalet innehåller förmåner såsom individuella åtgärder, ekonomiska ersättningar och särskild pensionsersättning.

Avtalet om lokala omställningsmedel syftar till att finansiera långsiktigt lokalt omställningsarbete genom att stödja arbetstagarnas och verksamhetens utveckling.

Seko har med dessa avtal nått målet att fler grupper ska omfattas av det statliga trygghetssystemet och vi har klarat detta med i princip bibehållna förmåner för de som blir uppsagda på grund av arbetsbrist.

Parterna har också tecknat en överenskommelse om partsgemensamt arbete rörande tidsbegränsade anställningar. Parterna ska belysa för och nackdelar med tidsbegränsade anställningar ur ett verksamhets- och kompetensförsörjnings- perspektiv. Arbetet ska genomföras första halvåret 2015.

Under hösten kommer parterna att återkomma med mer information om innehåll och tillämpning, både partsgemensamt och partsvis.

Trygghetsavtalet och Avtalet om omställningsåtgärder gäller till och med den 31 december 2014.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen