Sekos kongress har startat

En rejäl känga åt det ”inverterade Robin Hood-parti” som styr Sverige, Sekos hattrick på Almega och nödvändigheten i att synas och höras på arbetsplatserna. Det är delar ur innehållet i det tal som förbundsordförande Janne Rudén höll till Sekos kongress på tisdagen.

Publicerad:

Janne Rudén sa i sitt tal att de ideologiska resonemangen i samhället inte syns längre. Men, la han till: det nyliberala korthuset håller på att rasa samman. Problemet är att det inte finns någon politisk kraft ställer sig upp och protesterar. ”De enda som är tydliga är LO och LO-förbunden. Vi säger med tydlighet: det är dags att återupprätta samhällsnyttan, det är dags att återdemokratisera våra tillgångar.”

Misslyckad jobbpolitik

Janne Rudén lyfte också regeringens misslyckade jobbpolitik: ”Den viktigaste frågan är ändå jobben. Det måste den alltid vara för oss inom arbetarrörelsen. När Fredrik Reinfeldt tog över hade vi en massarbetslöshet enligt honom. Den var då drygt sex procent, nu har arbetslösheten ökat till en normalarbetslöshet på drygt 8,5 procent. Är det någon som hör Reinfeldt säga att vi har massarbetslöshet i dag?” Rudén slog så fast att ”Kampen för arbete åt alla är och förblir arbetarrörelsens viktigaste kamp. Det är om detta som valet ska handla, kamrater!”

Framgångsrik avtalsrörelse

Om avtalsrörelsen 2013 sa Janne Rudén att den är en framgång för Seko som facklig organisation men främst för förbundets medlemmar. För Almega innebar förhandlingarna flera ideologiska nederlag. Rudén passade också på att tacka Sekos förtroendevalda: ”Vi hade aldrig klarat detta utan en lokalorganisation på tårna, som mobiliserat och organiserat ute på arbetsplatserna”.

Att minskningen av antalet medlemmar planat ut jämfört med förra kongressperioden är enligt Janne Rudén inte bra nog: ”Kamrater, vi måste bli starkare, vassare och mer fokuserade. Vi måste bli fler medlemmar och därmed en starkare part på arbetsmarknaden”. Vidare sa Rudén att Seko måste bli ”skickligare på att synas och höras på arbetsplatserna och bättre på att förklara vad vi faktiskt gör.”

Janne Rudén avslutade sitt tal med en uppmaning till alla som var på sin första kongress:

”Vi behöver din röst för att höras. Vi behöver vara många. Det finns en fin tradition i vårt förbund. Vi lägger oss i. Vi vägrar hålla tyst. Vi tar fajten även när det blåser snålt omkring oss. Vi viker inte undan”.

Läs hela talet här (pdf-fil)

Se Jannes tal.

 

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen