Seko har tecknat avtal för 12.000 medlemmar på det statliga området

Seko - Service- och kommunikationsfacket i har idag skrivit på en ny avtalsuppgörelse med Arbetsgivarverket.

Publicerad:

Avtalet är treårigt och innehåller ett värde med lägst 6,8 procent, ett antal villkorsändringar och fortsatt satsning på arbetsmiljöfrågor.

 

Det centrala avtalet ger 6,8 procent i löneökningsutrymme på tre år. De fördelas årligen per den 1 oktober med 2,0 procent, 2,3 procent och 2,5 procent, om man inte kommer överens om annat.

 

- Vi har lyckats avfärda Arbetsgivarverkets krav på att sifferlösa avtal skulle gälla tills vidare och nu fått löneökningar som ligger i nivå med övriga träffade uppgörelser på arbetsmarknaden. Dessutom har vi fått gehör för flera av våra övriga yrkanden, säger Valle Karlsson, Sekos avtalssekreterare.

 

Några av de viktigaste punkterna i det nya avtalet:

  • Parterna har kommit överens om att påbörja ett arbete med gemensamma arbetsmiljöutbildningar under perioden. Arbetet med att minska ensamarbete, hot och våld fortsätter.
  • Seko har fått igenom sitt yrkande om att gravida som jobbar i farliga miljöer, och som inte kan omplaceras, får ett lönetillägg på cirka 10 procent till försäkringskassans graviditetspenning.
  •  Seko har fått igenom ett antal egna yrkanden i Villkorsavtalet/Affärsverksavtalet som innebär att avtalen mer än tidigare nu skiljer sig åt mellan organisationerna inom det statliga området.
  • Arbetsgivarverket sade upp Trygghetsavtalet inför förhandlingarna. Här har bland andra Seko krävt att i en kommande översyn se över förekomsten av visstidsanställningar samt att de ska kunna ta del av Trygghetsavtalets förmåner. Ett nytt avtal kommer att ha formen av ett omställningsavtal.
  • Seko har yrkat på förbättringar i personskadeavtalet (PSA) vad gäller vållande vid arbetssjukdom, karensregler samt personskada vid övningsverksamhet inom vissa myndigheter. Frågorna kommer att prövas i en kommande översyn av PSA.
  •  Även en översyn av Pensionsavtalet - PA03 kommer att ske.


Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen