Jobbfrågan central i Kålles tal

Jobbfrågan var central i LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldssons tal på Sekos kongress. ”Arbete åt alla är, har alltid varit och kommer alltid att vara fackets viktigaste fråga”, sa Thorwaldsson.

Publicerad:

Karl-Petter Thorwaldsson menade att den fackliga rörelsen måste gå i spetsen om vi ska kunna nå full sysselsättning. Han lyfte särskilt satsningar mot ungdomsarbetslöshet: ”Ungdomar ska ha hjälp från Arbetsförmedlingen från första dagen. Punkt!”, sa Thorwaldsson.

LO:s ordförande undrar också varför vi inte kan ge mer pengar till skola, vård och omsorg när vi har så stor arbetslöshet. Även satsningar på vägar, järnvägar och bostäder är avgörande för att få fart på sysselsättningen, menade Thorwaldsson. "Det finns vägar överallt som har stora, stora underhållsbehov."

Thorwaldsson gratulerade Seko till en väl genomförd avtalsrörelse. Seko är det förbund som bäst lyckats få upp lägstalönerna, menade han, och tillade samtidigt: ”Om fackföreningsrörelsen är splittrad så utnyttjar arbetsgivaren det, och det såg vi i förra avtalsrörelsen. När vi håller ihop är vi världens starkaste fackföreningsrörelse. Vi måste hålla ihop - det är vår framtid.”

Samordningen inom LO avgörande, sa Thorwaldsson. Och nu ska LO fortsätta kämpa för att höja kvinnolönerna.

Thorwaldsson talade också om framtiden för svensk fackföreningsrörelse och att vi måste bli fler, starkare och att alla måste bli bättre på att prata med potentiella medlemmar: ”Vår makt är en enda sak - och det är att vi har många medlemmar.”. Han avslutade sedan med ett riktigt kraftbudskap inför nästa års valrörelse: ”Den bästa tiden för våra medlemmar ligger framför oss, inte bakom oss”, och möttes av rungande applåder.

Webb-tv-länk till hela Karl-Petter Thorwaldssons tal.

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen