Fotograf: Seko Stockholm

Vi står upp för bibehålln turordningregler i Las

För oss i Seko Stockholm är det svårbegripligt hur en majoritet av LO-förbunden valt att sälja ut de turordningsregler som utgör kärnan i Lagen om anställningsskydd, Las. När både de åtgärder mot hyvling och AVA-anställningar som läggs fram i Las nya huvudavtal målas upp som vinster för arbetstagarsidan är det vår plikt som sekoiter att aldrig ta av de kritiska glasögonen!

Publicerad:

De så kallade vinsterna väger lätt emot det vi får säga adjö till då Las går i kras. Utöver turordningsreglerna förintas bland annat den starka praxis som idag finns för saklig grund vid uppsägningar. Likaså arbetsgivarens skyldighet att betala ut lön tills det en tvist om uppsägning är avgjord. Sveriges arbetstagare och arbetarrörelse står inför ett av de kraftigaste bakslagen i modern tid som riskerar slunga oss decennier bakåt i tiden över en natt.

Omställningsskydd som ger oss rätt till utbildning i takt med att arbetsmarknaden och jobben förändras är bra men något staten hade haft råd med ändå. Utbildning i ny och grön teknik är en investering för hela samhället som ger återbäring och inget vi bara ska få rätt till genom att offra vår anställningstrygghet!

Seko ska vara ett förbund som med heder och trovärdighet in i det sista gör allt för våra medlemmars fortsatta och stärkta anställningstrygghet. Seko har visat att vi är ett förbund som inte sviker och så ska vi fortsätta hela vägen fram!

Vi säger nej till det huvudavtal som innebär en uppluckrad Las – ända in i kaklet!

Låt folket avgöra – gör Las till en valfråga!

Uttalande på Seko Stockholms höstmöte 16 november 2021 riktat till LO, Sekos förbund och allmänheten

Uppdaterad:
Sidansvarig: Monika Roll