Vad har Seko uppnått?

På den här sidan kan du läsa om villkor och avtal som Seko Citymailklubben har lyckats förhandla fram under senare år. Vi vill inte leva på gamla meriter utan bara visa att Ingenting är omöjligt att uppnå bara vi organiserar oss och tar fajten.

Våra löner, våra arbetstider, vår arbetsmiljö, våra förmåner och rättigheter är frukterna av medlemmarnas organisering och många hårda förhandlingar. Det är lätt att tro att ständigt förbättrade villkor kommer av sig själv. Att det bara faller från himlen. Men så är det inte, allting vi har är betalt för av medlemmarna i Seko Citymailklubben genom organisering och facklig kamp.

Ingenting är gratis. Allra minst bättre villkor och högre lön. Därför är det så viktigt att alla är med och bidrar.

Lönen, lönetrappan och ingångslönen

Vi ska inte sticka det under stolen, men lönen på Citymail är inte bästa. Särskilt inte i början. Men genom vår fackliga kamp har vi sett till att ingångslönen höjts med många tusenlappar och att tvåårslönen nu ligger på 22 270 kr. Det är många medlemmar och erfarna förhandlare i Seko Citymailklubben som sett till att vi med de senaste avtalen kunnat plocka ut löneökningar på tusentals kronor i genomsnitt. Det har hela tiden varit tufft, i avtalsrörelsen 2013 behövde vi varsla om strejk och mobilisera våra medlemmar för att få igenom våra lönekrav. Facklig organisering lönar sig.

Bättre arbetsmiljö

För att jobbet ska kännas meningsfullt och hållbart behövs det en god arbetsmiljö. Jobbet ska utveckla dig inte avveckla dig och slita sönder din kropp. Visst kan jobbet kan vara tufft men det är en skillnad mellan att komma hem död eller bara trött. Vi samverkar med företaget för att minimera de skadliga sidorna av jobbet, som spring i trappuppgångarna och tunga lyft. Under de senaste åren har vi sett till att skyddsarbetet har hanmat på dagordningen och det har gett resultat i färre skador och att fler ser möjlighet att stanna kvar på jobbet. Vi kan alla bidra genom att arbeta fördömligt i ett hållbart tempo.

Skor och friskvård

Som anställd på Citymail får du två skobidrag och ett friskvårdbidrag per år, det har vi i Seko Citymailklubben sett till eftersom vi vill inte bekosta nödvändigheter. Ska vi klara av att utföra vårt jobb behöver vi möjlighet att regelbundet skaffa oss nya skor. Även om det känns avlägset för många (jobbet är fysiskt nog!) så är det otroligt viktigt att satsa på friskvård. Nu har du möjlighet att få del av det betalt av företaget. Sånt fixar facket.

Schema

För den som inte jobbade före schema är det svårt att föreställa sig exakt hur det var. Schema känns precis så självklart, att vet när man ska jobba, att det finns tider som styr när du ska sluta eller få övertidsersättning. Men så har det inte varit, före första januari 2009 skulle du vara beredd att jobba tio timmar varje dag och om det såg ut som om det skulle bli övertid i slutet av månaden kunde du bli hemskickad. Det var kaos helt enkelt. Klart att Seko Citymailklubben tog den fajten och förhandlade fram lite ordning och reda. Men kampen tar aldrig slut, arbetsgivarnas krav på ökad flexibilitet återkommer ständigt. Endast en stark fackförening kan stå emot. Det gjorde vi i förhandlingarna 2012.

Ökad trygghet

Att ha en grundläggande anställningstrygghet i botten är en förutsättning för att göra ett bra jobb. Vi tror inte att det bli bättre vare sig för företaget eller för oss anställda om fler och fler jobbar på timme, alltid med ena foten utanför företaget. Nej, tvärtom tror vi att det är bland det dummaste som finns faktiskt. Därför har vi satsat hård på att öka anställningstryggheten för alla på jobbet och det har gett resultat (trots företagsledningens motstånd!). Idag är det färre som jobbar på timme och fler som har en trygg tjänst - vilket vi kan se resultat i form av högre effektivitet och dagar som flyter på bättre. Vi har begränsat tiden på otrygga anställningar från 720 anställningsdagar till 400 dagar och möjligheten att kombinera med olika tidsbegränsade anställningar från sammanlagt 48 månader till 36 månader.

Förtur till lediga jobb

Vi i Seko vill att det ska gå fort att gå från en otrygg anställning till ett fast jobb. Därför har vi förhandlat fram en rätt till förtur. När du jobbar som behovsanställd kan du skriva upp dig på förturslistan och när ett ledigt jobb dyker upp så går jobbet till den som står överst på listan. Arbetsgivaren kan inte välja bort den som står överst. Det ökar tryggheten och minskar godtycket. Sånt kämpar vi för i Seko. 

Ledighet

I vårt avtal har vi rätt till ledighet med lön, så kallad permission. Du kan få ledig om du måste gå på begravning, besöka en svårt sjuk familjemedlem på sjukhuset eller om du ska gifta dig. Det finns en lång lista på grejer som ger dig rätt att vara ledig med lön. Den listan ville företaget ta bort under förhandlingarna 2010. Företaget tyckte att det vore bättre om de själva skulle få bestämma över det här. Sånt godtycke accepterar vi inte därför satte vi ner foten och sa: - Aldrig, listan blir kvar! Och det blev den.

Vill du lära dig mer om vad facklig organisering faktiskt innebär? Läs mer om vår fackliga introduktionsutbildning.

Granskad:
Sidansvarig: Webbansvarig