Seko satsar på facklig/politisk påverkan

Facklig/politisk påverkan är oerhört viktigt då det är Regeringen som är vår uppdragsgivare. För att få förändring på vårt arbete, vårt uppdrag och ökad budget så är det politiken som fattar besluten. 

Publicerad:

Förra veckan blev ordförande Frida Strandberg Landin inbjuden på möte på Socialdepartementet där flera sakkunniga deltog tillsammans med Statsekreterare Minna Ljunggren. 

Från Seko deltog även förbundsordförande Gabriella Lavecchia och ombudsman Lars Johansson.

Mötet belyste resultatet av vår rapport som släpptes förra sommaren "Förvaring eller Vård" FörvaringEllerVård.pdf Fokus låg på förutsättningar för personalen att kunna utföra uppdraget med en trygg och säker vård och behandling vilket också är direkt kopplad till bemanning och personalens arbetsmiljö och trygghet.

 

I onsdags hade SiS ungdomshem Tysslinge ministerbesök där även Frida Strandberg Landin var inbjuden att delta. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall och justitieminister Gunnar Strömmer fick information om verksamheten och målgruppen.

Klubben har tidigare haft samverkan och samtal med socialtjänstministern kring SiS från ett personalperspektiv och de samtalen ämnar att fortsätta för att fortsatt kunna belysa personalens förutsättningar, arbetsmiljö och villkor.

Under ministerbesöket hölls även en presskonferens där de meddelande bland annat:

Inrätta särskilda ungdomsfängelser. Idag verkställs straffen för grovt kriminella tonåringar på SiS-hem. Men dessa är inte rustade för att ta hand om grovt kriminella. Därför kommer vi införa särskilda ungdomsfängelser för de grövsta unga brottslingarna. I augusti kommer utredningsförslag som gör det möjligt att gå från ord till handling.

Förbättra säkerheten på SiS. I väntan på ungdomsfängelserna måste tillgången på mobiler och datorer på SiS-hemmen kraftigt begränsas. Idag kan intagna i praktiken hålla kontakt med omvärlden och planera brott och rymningar. Personalen får endast i undantagsfall ta ungdomarnas mobiler, och då i max 14 dagar. En pågående utredning är tänkt att lämna förslag om att begränsa detta i höst. Vi tidigarelägger nu åtgärdsförslagen så att dessa lämnas redan före sommaren. I tillägg till detta så kommer en utredare även se över möjligheterna att utföra rums- och kroppsvisitationer samt inpasseringskontroller vid SiS-hem i den högsta säkerhetsnivån. Dessutom kommer vi att se över möjligheten att vård inklusive tandläkarvård kan ske vid institutionen när det gäller den högsta säkerhetsnivån.

Gör det olagligt att rymma. I Sverige är det inte brottsligt att rymma från fängelse eller ungdomshem. En sådan ordning är orimlig. Att rymma måste i sig vara straffbart. Samhällets signaler ska vara entydiga, och konsekvenserna för den som rymmer måste bli ännu mer kännbara. Vi återkommer i närtid till frågan.

Skärp straffen för unga brottslingar. Idag kan ungdomar under 18 år inte dömas till längre tid än fyra år i sluten ungdomsvård. Det gäller även för mord och andra grova brott. Även om barn måste särbehandlas vid straffbestämningen så står dagens låga straff inte alls i proportion till brottens allvar. Den stötande straffrabatten för dem som är över 18 år ska bort, för dem under 18 år ska den ses över och dagens maxgräns för sluten ungdomsvård på fyra år ska höjas ordentligt.

 

Seko klubb SiS ser det som posititvt att Regering ser över olika förändringar och ändringar i lagarna, särkilt har klubben förhoppningar om vad utredningen av EKT (elektronisk kommunikationsstjänster) kommer resultera i. Förbättra säkerheten och arbetsmiljön är avgörande men klubbens fasta övertygelse är forsatt att vi måste uttöka grundbemanningen, att bli fler i behandlarkollektivet för att kunna möta alla våra ungdomar/klienters behov och erbjuda en individuell vård/behandling med kvalitet. 

Granskad: