Nytt rapportsläpp

Igår onsdag släppte Childhood och Barnrättsbyrån deras senaste rapport- "Vem ska tro på mig?"

Rapporten redovisar och beskriver sexuella kränkningar och övergrepp som begås av personal mot de inskrivna flickorna på myndigheten SiS.

Publicerad:

Ordförande Seko SiS, Frida Strandberg Landin var inbjuden och närvarade i Stockholm när de presenterade rapporten och flera gästade så som myndigheter, psykologer, politiker och olika experter inom området.

Vad är ditt första intryck Frida kring rapporten?

- Jag blir både besviken och ledsen över statistiken som presenterades samt historierna som vi fick ta del av från flickor som varit placerade. Jag vill att alla våra barn, ungdomar och klienter ska kunna känna sig trygga och skyddade när de bor oss hos. Den stora målgrupp som presenterades handlar om flickor och jag vet med mig att de flesta av dessa flickor hos oss har redan upplevt sexuella kränkningar, våldtäkter och varit föremål för människohandel i deras bakgrund, att vi då inte kan freda dem mot likande upplevelser när de är omhändertagna gör mig mycket upprörd och ledsen. Det får inte förekomma!

Hur reagerade församlingen i rummet på rapportens resultat?

-Jag upplevde att allt hölls väldigt sakligt, så klart var många illa berörda av materialet och berättelserna men framförallt låg mycket fokus på hur vi ska kunna förhindra detta i framtiden och vad som är viktigt för denna målgrupp som redan är så traumatierade och utsatta. Jag tycker det var intressant att lyssna på vad alla experter hade att säga om saken samt hur politikerna såg på det. Det är trots allt Regeringen som är högst ansvarig för våra placerade inom SiS.

Vad tänker du är viktiga förändringar framöver för att få rätsida på detta?

-Ja, jag tänker att det aldrig ska få förekomma, ingen som är placerad hos oss som vi har ansvar för ska bli utsatt för sexuella övergrepp eller/och kränkningar. Vi måste skapa en trygg miljö för att våra barn, ungdomar och klienter, så de kan läka och få hjälp med sina trauman och problematik. Klubben har drivit en kampanj som heter "Aldrig Ensam" som syftar till att få bort allt ensamarbete inom myndigheten. Jag tänker att det är precis lika viktigt i denna aspekt kring kränkningar och övergrepp. Om personalen inte gör arbetsmoment själva i klientnära arbete så kan vi skydda både personal och våra placerade. Vi måste omöjliggöra dessa situationer där vi hamnar ensamma, på så sätt kan vi skydda alla inblandade på ett mer säkert och tryggt sätt. En nyckel menar jag ligger i personalens arbetsmiljö, har dem en bra arbetsmiljö så resulterar det i en bra vårdmiljö. Båda måste hela tiden prioriteras för att få trygga och säkra miljöer att vistas i, för alla.

Vad tycker du att myndigheten behöver prioritera här och nu?

-Framförallt så tycker jag att alla ska ta del av rapporten, ta till sig materialet och statistiken. Det finns en hel del slutsatser och rekomendationer i rapporten som SiS kan använda sig av. Vår generaldiriktör Elisabeth Åbjörnsson Hollmark fick också svara an på en del frågor och beskriva hur myndigheten ser på detta. Jag tycker att hon identifierar problemen som finns och vad som behöver förbättras och förmedlar också till politiker och Regering att myndigheten är i behov av mer resurser för att komma till bukt med allt. 

Har du något mer du vill dela med dig av kring rapporten eller i ämnet?

Flickorna som placeras hos oss har ofta ett komplext vårdbehov och om vi ska kunna tillgodose alla behov för alla barn, ungdomar och klienter så måste vår myndighet prioriteras av samhället så vi kan få rätt förusättningar att utföra vårt enormt viktiga arbete. Kan vi få bort ensamarbetet och bli fler personal i vården så kan vi arbeta mer effektivt på att skapa trygga miljöer och vårda och behandla med kvalitet. 

Rapporten från Childhood och Barnrättsbyrån ChildhoodRapportSexuellaÖvergrepp2023.pdf

Seko klubb SiS gjorde en medlemsenkät som blev rapporten "Förvaring eller Vård", som släpptes i sommras, ta även del av den FörvaringEllerVård.pdf

Uppdaterad: