Facklig/politisk påverkan

Ordförande Frida Strandberg Landin, träffade förra veckan socialminister Lena Hallengren. Mötet hölls på SiS ungdomshem Tysslinge i Södertälje.

Publicerad:

I samband med ett pressmeddelande som skulle släppas så träffade Lena Hallengren både Seko och arbetsgivaren.

Pressmeddelandet gick ut under onsdagen den 6/4 och handlade om de elektroniska kommunikations tjänsterna (EKT) som ungdomar använder inom SiS. Regeringen ska göra en utredning för att se över lagen, Socialdepartementet ger en utredare i uppdrag att se över barn och ungas användning av mobiltelefoner och internet. https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/04/utredare-ska-se-over-sis-mojlighet-att-forbjuda-eller-begransa-mobil--och-internetanvandning/?fbclid=IwAR0jmruv2gZ1UL_eEC8IxS8tfJSD7ttpWp_fho5owMPQqmFDL8vEkiDClzs

Seko´s medlemmar upplever stora svårigheter kopplat till dagens EKT användning på institutionerna. Det försvårar både säkerheten för personal och för ungdomar/klienter. Flera personal vittnar om ungdomar planerar upplopp tillsammans, beställer fritagningar och droger. Det finns även de ungdomar som säljer sina kroppar med deras mobiltelefoner samtidigt som de är placerade inom SiS. Medlemmarna upplever stor frustratrion och Seko menar att det finns ett stort behov av att se över detta lagrum för att evetuellt kunna begränsa mer för de som behöver det.

Frida Strandberg Landin- Det är en otroligt viktigt skyddsaspekt både för våra ungdomar och personalen. Vi måste kunna begränsa och kontrollera elektroniks använding mer inom SiS för att kunna bedriva en trygg och säker vård- och behandling. Seko välkomnar denna utredning och det är även en av seko´s valfrågor som drivs i samband med kommande valrörelse. Seko har kämpat länge med denna fråga och drivit den både med myndigheten och med socialdepartementet.

 

Granskad: