Elektroniska kommunikationstjänster utreds även för LVM

Seko får gehör! Tack till alla er medlemma som varit engagerad i denna fråga tillsammans med oss i klubben, nu får vi gehör!

Publicerad:

I april i år träffade Seko, Socialminister Lena Hallengren och pratade om vikten om större möjligheter att begränsa de elektroniska kommunikationstjänsterna (EKT) för ungdomar och klienter inom SiS.

Strax där efter beslutade regeringen att en utredning skulle genomföras för att se över lagen. En utredare tillsattes och resultaten ska presenteras senast 18 maj 2023. Dock valde regeringen att utesluta LVM- vården i denna utredning.

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/04/utredare-ska-se-over-sis-mojlighet-att-forbjuda-eller-begransa-mobil--och-internetanvandning/?fbclid=IwAR0jmruv2gZ1UL_eEC8IxS8tfJSD7ttpWp_fho5owMPQqmFDL8vEkiDClzs

Ordförande Seko SiS, Frida Strandberg Landin, - Vi blev så klart väldigt nöjda med att höra att en utredning tillsätts för att se över lagen och möjligheten för oss att kunna begränsa elektroniska hjälpmedel mer inom SiS. Dock är det helt absurt att missbruksvården inte ska omfattas då de upplever exakt samma problematik som man gör inom ungdomsvården.

Alla upplever stora svårigheter kopplat till dagens EKT användning på institutionerna. Det försvårar både säkerheten för personal och för ungdomar/klienter. Flera personal vittnar om ungdomar planerar upplopp tillsammans, beställer fritagningar och droger. Det finns även de ungdomar som säljer sina kroppar med deras mobiltelefoner samtidigt som de är placerade inom SiS. Medlemmarna upplever stor frustratrion och Seko menar att det finns ett stort behov av att se över detta lagrum för att evetuellt kunna begränsa mer för de som behöver det.

Frida Strandberg Landin- Vi fick nu beskedet här i dagarna att man beslutat att inkludera missbruksvården/LVM i denna utredning som nu pågår. Det är absolut en vinst för Seko och för våra medlemmar. Vi har tydligt drivit denna fråga tillsammans med förbundet och våra medlemmar gentemot både mynigheten och politikerna. Att utreda EKT, att få med LVM i utredningen har varit ett av våra krav i valrörelsen gentemot politikerna, att våra medlemmar nu får gehör för detta är en otroligt härlig känsla. Nu inväntar jag på vad utredningen kommer visa och resultera i och min förhoppning är att det kommer bli större möjligheter till att begränsa användandet av EKT för att skydda våra ungdomar, klienter och vår personal.

TilläggsuppdragEKT,LVM.pdf

Granskad: