Aldrig Ensam

Seko klubb SiS kampanj "Aldrig Ensam" får stöd från Arbetsmiljöverket.

Publicerad:

Seko har länge påtalat att det bedrivs alldelses för mycket ensamarbete på SiS, både inom LVM och LVU. -Våra medlemmar vittnar om en otrygg arbetsmiljö. Vi vill öka grundbemanningen för allas säkerhet! säger Ordförande Frida Strandberg Landin.

Arbetsmiljöverket har lagt ett föreläggande om vite á 800.000:- till myndigheten och flera av föreläggandets punkter ligger i linje med vad klubben larmat om. Myndigheten har till 15 mars 2022 att åtgärda innehållet i nedanstående punkter.

* Rutin för undersökning och riskbedömning i arbetet med ungdom/klient

* Utbildning om och våld och hotsitutationer

* Möjlighet till att kalla på snabb hjälp

* Ensamarbete

* Särskilda säkerhetsrutiner

Frida Strandberg Landin välkommar föreläggandet från Arbetsmiljöverket och menar att mycket av bristerna som Arbetsmiljöverket presenterat är nödvändigt att förbättra, nu. - Våra medarbetare ska inte utsättas för onödiga risker i vårt arbete för att vi inte har rätt verktyg att göra riskbedömningar eller att vi inte har tillräckligt med larmtelefoner att tillgå till tjänstgörande personal. Vi har ofta problem med våra telefoner, larm och det är den enda säkerhet vi har då vi befinner oss i situationer av ensamarbete. Detta måste förändras nu.

Jag förstår att våra medlemmar känner sig otrygga och det faktum att det är en stor omsättning av personal inom SiS. Att prioritera säkerhet och en god psykosocial arbetsmiljö inom myndigheten kommer alla till gagn, både medarbetare och ungdomar/klienter.

Siffror som tidningen Arbetet tagit fram visar att det förra året inträffade närmare 3 000 incidenter med hot eller våld inom Sis. Det är över 500 fler än 2019. Och över 1 000 fler än för fyra år sedan. Frida Strandberg Landin menar att det är tydligt att vi aldrig ska vara ensamma i klientnära arbete på våra arbetsplatser!

SiS personal tillhör en av de yrkesgrupper som är mest utsatta för hot och våld. Något som varit känt i många år och som Seko larmat om vid flera tillfällen. Senast i rapporten ”En myndighet i förfall”, från 2019 Rapport_SIS_en_myndighet_i_förfall_2019_190307.pdf

Klubbens kampanj "Aldrig Ensam" kommer fortsätta under 2022 med olika insatser för att förbättre för medarbetarna inom SiS och för ungdomarna/klienterna.

Granskad: