Medlemsinformation vecka 13

Hjälp med anställning och information kring tjänstledighet för att prova annat arbete.

Publicerad:

Medlem fick hjälp med tillsvidareanställning

För två veckor sedan berättade vi om en medlem som fått hjälp av sitt lokala Seko-ombud med att få en tillsvidareanställning. Men det finns fler exempel på när fackligt arbete gör stor skillnad för den enskilde medlemmen. Även denna gång handlade det om att arbetsgivaren hade lagt in en extraanställning mellan olika tidsbegränsade anställningar som gjorde att personen inte fick en tillsvidareanställning, trots att den sammanlagda tiden för att kvalificera sig för en sådan var uppnådd.

-När vi drev ärendet mot arbetsgivaren kunde vi påvisa att medlemmens anställningar inte hade hanterats korrekt, säger Siv Andersson, ledamot i Seko Posten. Vår medlem hade blivit erbjuden en extraanställning trots att hen egentligen inte uppfyllde kraven för att få en sådan, fortsätter Siv. Eftersom en extraanställning inte innebär garanterat arbete och dessutom aldrig mer än 40 % av en heltid är det väldigt viktigt att det är rätt personer som erbjuds en sådan anställning. Det här visar på vikten av att följa det vi är överens om när det gäller just den anställningsformen. Men tack vare bra jobb från våra förtroendevalda kunde vi ordna tillsvidareanställningar till fyra personer i det här fallet. Det visar att fackligt arbete verkligen gör skillnad, avslutar Siv.

Sedan vår medlemsinformation vecka 11 har flera medlemmar hört av sig och berättat att de varit i samma situation men också fått hjälp. Har du frågor kring din anställning eller andra frågor om vad som gäller på din arbetsplats, prata med ditt lokala ombud.

Tjänstledighet för att prova annat arbete

Vi får ganska ofta frågan om man som anställd har rätt att beviljas tjänstledighet för att prova annat arbete. Vi hör också att en del medlemmar nekas detta med motiveringen att PostNord aldrig beviljar sådan ledighet och att detta är beslutat centralt. Vi vill därför passa på att informera om att detta inte stämmer. Tjänstledighet för att prova annat arbete är visserligen ingen absolut rättighet men arbetsgivaren har möjlighet att bevilja detta.

I personalomställningsavtalet som parterna i PostNord tecknat står det att arbetsgivaren, för att underlätta omställning, förbinder sig att i största möjliga mån bevilja tjänstledighet för anställd som önskar att prova på annat arbete. Sådan ledighet kan beviljas för i normalfallet max 6 månader. Om sådan ansökan inte beviljas skall det meddelas och motiveras

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: