Fotograf: Ida Lindouf

Föräldraledighet

Föräldraskap i PostNord

För dig som väntar eller redan har barn

Mammabyxa på jobbet

För den som är gravid och inte kommer i uniformsbyxan längre ersätter Postnord köp av gravidbyxa. Det finns ingen mammabyxa framtagen i uniformen men om du handlar själv och ger kvittot till din chef blir du ersatt för kostnaden.

Besök på mödravårdscentral

Vårt kollektivavtal ger dig ledighet med lön för besök hos barnmorska och MVC. Informera din chef i så god tid som möjligt om vilken tid du har fått.

Graviditetspenning

Den som är gravid och har ett tungt arbete kan av försäkringskassan beviljas graviditetspenning motsvarande 80% av SGI (sjukpenninggrundande inkomst) fr o m 60 dagar före beräknad förlossning till 10 dagar före.

Försäkring

I ditt medlemskap i Seko har du en försäkring som ger ersättning om barnet skulle avlida. Den gäller efter utgången av graviditetsvecka 22 och fram tills barnet fyller 18 år. 

Semester och pension

All föräldraledighet som du tar föräldrapenning för är både semesterlönegrundande och pensionsgrundande.

Föräldraledigt

Du har rätt att vara föräldraledig under tre perioder per år. Efter att de tre perioderna är slut kan du fortfarande söka föräldraledigt men du prioriteras då inte före de som söker semester och annan ledighet. Ansökan ska göras minst två månader innan du tänkt vara ledig. Då berättar du också hur länge du tänkt vara ledig.Löneavdrag görs med hela månadslöner eller 3,3% av månadslönen per kalenderdag. 

Du har rätt att vara föräldraledig på deltid fram tills barnet fyller 12 år, även om du inte tar ut föräldrapenning. Detta är reglerat i vårt kollektivavtal, vilket innebär en förbättring gentemot lagen. Om du är föräldraledig på deltid anpassas lönavdraget till ledighetens omfattning. T ex om du är ledig 60% ska löneavdraget vara 60% av månadslönen. Tänk på att avbryta partiell föräldraledighet innan du går på semester.

Om du söker föräldraledigt på klämdagar, tänk på att att stämma av med din arbetsgivare om löneavdrag kommer att göras även på de röda dagarna så att du kan begära föräldrapenning från Försäkringskassan istället.

Föräldrapenning

När du är föräldraledig och tar ut föräldrapenning från försäkringskassan får du 80% av din sjukpenninggrundande inkomst per dag. För mer information om föräldrapenning, kontakta Försäkringskassan. 

Föräldraledighetstillägg

Postnord toppar upp med 10% av din lön i s.k. föräldraledighetstillägg för varje dag du får föräldrapenning från Försäkringskassan. För att du ska komma upp i 90% krävs alltså att du tar ut föräldrapenning för all tid du är föräldraledig. För att få föräldraledighetstillägget, ge beskeden om utbetalning från Försäkringskassan till din närmsta chef.

Vård av barn

När ditt barn är smittat, sjukt eller ska på läkarbesök kan du vara ledig från jobbet för att ta hand om barnet. Löneavdraget på Postnord görs per timme. Ersättningen du får från Försäkringskassan när du vabbar kallas tillfällig föräldrapenning. Du kan få ersättning för vab från det att barnet är 8 månader, till och med dagen innan barnet fyller 12 år.

Till försäkringskassan behöver du ange viss information för att du ska få rätt ersättning.

Datum när löneavtalet skrevs på:
- 7 januari 2021

Datum när nya lönen börjar gälla

- 1 augusti 2022

Årsarbetstid: 
- 1872 timmar för 36-timmarsvecka

- 1976 timmar för 38-timmarsvecka

- 2028 timmar för 39-timmarsvecka

- 2080 timmar för 40-timmarsvecka

Ladda ned broschyren här

Kontakta Seko Posten: E-post: sekoposten@postnord.com

Seko Direkt Medlemsservice: 0770-457 900
www.seko.se

Uppdaterad: