Medlemsinformation vecka 38

Stort skadestånd till medlem

Publicerad:

Seko Posten blev för en tid sedan kontaktade av en medlem angående en situation på en arbetsplats i södra Sverige. Det gällde en chaufför som under en längre tid utnyttjats som ett sätt att kompensera för bristfällig planering på arbetsplatsen. Personen i fråga har under lång tid haft en deltidsanställning i grunden som höjts upp till heltid tillfälligt i omgångar där inte ens arbetsgivaren verkar ha haft koll på vilken anställningsomfattning som gällt för tillfället, samtidigt som medlemmen ofta haft ett schema där all tillgänglig tid inte planerats ut. Arbetstider hade istället ändrats muntligen, ofta från dag till dag. När arbetsgivaren såg behov arbetade hen mer än vad som var utlagt på schemat och såg bemanningen bra ut blev inplanerade arbetspass strukna. Sammantaget innebar detta att vår medlem arbetat för många timmar över lång tid utan att få rätt ersättning.

- Vi insåg ganska snabbt omfattningen av detta. Vad vi fann när vi granskade ärendet var ett extremt exempel på usel planering över en otroligt lång tidsperiod. Vår medlem har i princip fått stå för arbetsplatsens flexibilitet helt själv, genom osäkerhet i både sin anställning och sitt schema, säger Mårten Pavlov ledamot i Seko Postens styrelse.

Seko Posten sammanställde historiken och förde diskussioner med arbetsgivaren på regional nivå och kunde efter en tid landa i en överenskommelse där en summa på 225 000 kronor betalas ut till vår medlem.

- Att vi lyckats ordna en ekonomisk kompensation som vår medlem är nöjd med är naturligtvis skönt men även att vi kan konstatera att medlemmen nu har en anställning på heltid samt att det finns ett löfte från arbetsgivaren att hen ska kunna planera sin tillvaro efter det schema man faktiskt får, avslutar Mårten.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten