Medlemsinformation vecka 16

Vad gäller angående Koncept Utdelning?

Publicerad:

2015 rullades arbetssättet Koncept Utdelning ut i stora delar av landet. Implementeringen skapade problem på de arbetsplatser där ingen hänsyn togs till lokala förutsättningar eller utdelningsformer. Detta ledde på sina håll till såväl hårdare arbetsmiljöbelastning som sämre möjligheter att säkra kvaliteten. Inom en del geografier i landet kommer man nu åter att köra igång Koncept Utdelning. Seko Posten vill därför påminna om de riktlinjer som de fackliga organisationerna och arbetsgivaren centralt enades om 2017 gällande eventuella dispenser från att dela ut fyra flöden.


- Syftet med riktlinjerna är att man på arbetsplatsen ska kunna anpassa hur man hanterar flöden på bästa sätt för att säkerställa kvaliteten utifrån de lokala förutsättningarna. Då är det viktigt att man verkligen lyssnar på brevbärarna så man inte gör om samma misstag som för fyra år sedan, säger Patrick Theodorsson, ledamot i Seko Postens styrelse.


Utgångspunkten är att utdelningsklara volymer ska gå direkt till distribution, men avsteg från fyra flöden görs för flerfamiljshus utan fastighetsbox samt villabrevbäring/postlåda om utdelning sker med cykel eller moped. Då gäller följande:
Flerfamiljshus utan fastighetsbox:

  • Brevbärarna/laget lämnar förslag till sin produktionschef om i vilka flerfamiljshus den utdelningsklara posten ska kammas upp.

Villabrevbäring där utdelning sker med cykel eller moped:

  • Brevbärarna/laget lämnar förslag till sin produktionschef till vilka slingor som den utdelningsklara posten ska kammas upp. I första hand ska en översyn göras om rätt utdelningsfordon används.

Produktionschef har, efter samråd med distributionsområdeschef, rätt att besluta om avsteg förutsatt att avsteget ej påverkar flödet från terminal.


För ett postnummerblock/slinga som innehåller en hög andel hushåll där bedömningen görs att avsteg ska ske, kan det vara motiverat att undanta hela postnumret för att undvika att "gräva" i det utdelningsklara flödet.

 


Glöm inte att fylla i arbetsmiljöenkäten

Just nu är årets arbetsmiljöenkät öppen. Vi vill påminna alla att fylla i enkäten då den kommer att ligga till grund för det fortsatta arbetsmiljöarbetet. Enkäten är öppen till den 26 april.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten