Medlemsinformation vecka 9

Utökade stridsåtgärder och information kring sommarsemestern

Publicerad:

Seko utökar stridsåtgärderna mot Tesla

Sekos förbundsstyrelse har beslutat att varsla om ytterligare sympatiåtgärder till stöd för IF Metalls konflikt med den globala biltillverkaren, Tesla. Sedan tidigare har Seko sympatiåtgärder mot PostNord som innebär stopp av leveranser till och från Teslas arbetsplatser på 11 platser i Sverige.

Skälet till konflikten är att Tesla vägrar att teckna kollektivavtal och därmed vägrar följa spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden. IF Metalls kamp är även alla fackförbunds kamp. Utan kollektivavtal är lönens storlek upp till arbetsgivarens välvilja. Genom att bryta mot spelreglerna här i Sverige försöker Tesla skaffa sig konkurrensfördelar och ge arbetarna sämre löner och villkor än de skulle haft med ett kollektivavtal. Detta är givetvis helt oacceptabelt. Den strid som IF Metall tar nu är viktig för hela den svenska kollektivavtalsmodellen och för din lön. Därför har Seko valt att lägga ännu ett sympativarsel och öka trycket på Tesla.

Sympatiåtgärderna omfattar blockad av arbete med projektering, beredning, nyanslutningar, nätutbyggnad, service, underhåll och reparationer avseende bilmärket Teslas samtliga laddstationer i Sverige. Konkret innebär varslet att inga nya laddstationer kommer att anslutas eller projekteras för Tesla av Sekos medlemmar. Förutom detta kommer inte heller service eller underhåll att utföras på Teslas befintliga laddstationer av Sekos medlemmar. Sekos förhoppning är att Tesla ska förstå allvaret och rätta in sig i ledet och förhandla om villkoren på jobbet på samma sätt som andra företag.

Bolag som berörs är exempelvis; Vattenfall, Eon, Tekniska Verken samt kommunala energibolag. Stridsåtgärderna träder i kraft den 4 mars 2024 kl. 01:00  

Vad har man för rätt till sommarsemester?

På de flesta arbetsplatser är det nu hög tid att lämna in semesteransökan. Enligt lag har du rätt till fyra sammanhängande veckor under juni, juli och augusti och grundregeln är att fack och arbetsgivare förhandlar om semesterförläggningen. Det finns inget centralt avtal i PostNord om att dela upp sommaren på två eller fler semesterperioder men det finns arbetsplatser där man lokalt kommit överens eller fattat ett arbetsgivarbeslut om att det är ett bra sätt att förlägga semestern.

Det vi däremot har avtalat om är att sommarsemestern ska vara planerad och kommunicerad den 1 april.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: