Medlemsinformation vecka 8

seko-timmarna - hur funkar de egentligen?

Publicerad:

Seko-timmarna - hur funkar det egentligen?

I senaste avtalsuppgörelsen fick Seko in i kollektivavtalet att samtliga tillsvidareanställda inom produktion årligen får extra ledig tid. Detta sker i form av kompensationsledighet, något som kommit att kallas för ”seko-timmar”. Det cirkulerar några missuppfattningar om dessa komptimmar som vi ska försöka reda ut här.

·       För heltidsanställda gäller 12 timmar komp per år

·       För deltidsanställda reduceras timmarna utifrån din anställningsomfattning.

·       Den 1 januari varje år tillförs seko-timmarna till ditt kompsaldo.

I förhandlingarna med PostNord blev vi även överens om att införa en begränsning på hur mycket komp man får spara. Begränsningen gäller den komp som tillkommer från och med i år då de som redan har 100 timmar inte får spara mer. De som har mer än 100 timmar sparad komp måste ta ut sina 12 seko-timmar (utifrån heltidsmåttet) i ledighet samma år för att erhålla 12 nya timmar året därpå.

Grundregeln är att uttag av kompensationsledighet görs på den anställdes initiativ.

-          Det verkar finnas en del missförstånd och vi vill därför förtydliga att den komptid som du redan har inte kommer att tvingas ut, säger Patrick Theodorsson ledamot i Seko Posten. Ingen kan tvinga dig att ta kompledigt om du inte vill. De timmar som före årsskiftet översteg 100 är alltså skyddade.
Det har också kommit till Seko Postens kännedom att avrundningsfel har gjorts för deltidsanställda, fortsätter Patrick. Det som gäller är att för deltidsanställda ska seko-timmarna reduceras i förhållande till anställningsgraden. Detta ska ske med exakta minuter och inte avrundas till närmaste antal timmar. Vi är nu överens med arbetsgivaren om att det som på några håll blivit fel ska rättas till, avslutar Patrick.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: