Medlemsinformation vecka 7

Har du funderat över att bli seko- eller skyddsombud?

Sant eller falskt om Medvind

Publicerad:

Har du funderat över att bli seko- eller skyddsombud?

Seko Posten behöver fler förtroendevalda och därför genomför vi återigen vår tvådagars-utbildning för den som eventuellt vill bli fackligt aktiv. Utbildningen heter ”Kvalificerad medlemsutbildning” och kurstillfällena är 18-19 april i Stockholm samt 29–30 april digitalt.

-          Kursen i slutet av april är en digital utbildning som passar bra för den som inte kan eller vill resa iväg, då sitter man hemma vid datorn och följer med på distans, säger Ida Lindouf, ledamot i Seko Posten. Det tidigare kurstillfället är en fysisk utbildning i Stockholm, som lämpar sig för den som vill träffas ”på riktigt”. Resa och hotellövernattning står vi för. Naturligtvis ersätter vi även lön under utbildningsdagarna, oavsett om du deltar fysiskt eller digitalt. Så är du själv intresserad eller vet någon annan som skulle passa bra som fackligt ombud eller som skyddsombud – anmäl er, avslutar Ida.

Den som går utbildningen behöver inte lova att sedan ta på sig ett fackligt uppdrag, så man förbinder sig inte till något. På samma sätt kan Seko Posten inte heller lova att man får bli förtroendevald – det får medlemmarna på respektive arbetsplats avgöra

Innehållet i kursen kommer delvis att bestämmas av deltagarna men vi kan bland annat nämna våra kollektivavtal, rollen som förtroendevald, arbetsmiljö, hur samverkan fungerar, PostNords och Sekos organisation samt löneförhandling.

Anmälan görs till sekoposten@postnord.com senast 15 mars.
Ange vilket av tillfällena du vill delta på:
- 18-19 april fysiskt i Stockholm eller
- 29-30 april digitalt

Sant eller falskt om Medvind

Seko Posten fortsätter få frågor kring Medvind. Det vi vill vara tydliga med är att ingenting i kollektivavtalet är ändrat:

·       Det är samma regler för beräkning av semesterkoefficient som tidigare

·       Medvind innehåller en AI-modul som kan ge förslag på schema. Det förslaget kan behöva justeras av ansvarig chef.

·       Schemat ska fortfarande fastläggas lokalt på arbetsplatsen och de anställda ska ha inflytande.

·       Schemat ska planeras för minst fyra veckor och stämmas av på max ett kalenderkvartal.

·       En obetald rast får inte vara kortare än 30 min och ska förläggas senast efter sex timmars arbete.

·       Det finns inga krav på att man ska använda sin privata telefon för att ta del av schema, schemaändringar eller lämna ledighetsansökan.

Är du osäker på om förändringar du upplever är ett brott mot avtalet eller inte, fråga ditt seko-ombud.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: