Medlemsinformation vecka 6

Lokalt fackligt arbete gav fastanställning

Utdelning en gång i veckan?

Publicerad:

Lokalt fackligt arbete gav fastanställning

För ett tag sedan fick Seko Posten kännedom om att PostNord felaktigt avslutat ett vikariat.
Medlemmen som hörde av sig hade haft flera vikariat under en längre tid. Det senaste vikariatet sträckte sig från september till den 22 december. I och med att medlemmen totalt varit tidsbegränsat anställd hos PostNord i mer än ett år ska besked enligt LAS komma minst en månad innan anställningen upphör, det vill säga senast den 22 november. Det visade sig att det beskedet kom först den 18 december, vilket enlig lagen är för sent.
- Vi drev ärendet lokalt, berättar Mårten Pavlov ledamot i Seko Posten. När vi började räkna visade det sig att medlemmens anställning skulle övergå till en
tillsvidareanställning vid årsskiftet. Efter samtal och förhandlingar erbjöd PostNord till slut medlemmen en tillsvidareanställning från den 23 december och det var precis det som var vårt krav. Det här visar vikten av lokalt fackligt arbete och hur viktigt det är att vara medlem i facket, avslutar Mårten.
Det här gäller om man har en tidsbegränsad anställning i PostNord, som vikariat eller särskild visstidsanställning (SÄVA):
• Besked om att anställningen inte förlängs vid anställningens slut ska lämnas om anställningstiden är längre än 12 månader (alt. nio månader vid säva).
• Om du har flera tidsbegränsade anställningar (vik eller säva) i sammanlagt mer än 12 månader under de senaste tre åren ges företrädesrätt till återanställning (till tillsvidareanställning, vikariat och säva) inom den verksamhet där du varit sysselsatt.
• Om du haft en särskild visstidsanställning mer än nio månader under de senaste tre åren ges företrädesrätt till ny säva.
• Företrädesrätten gäller i nio månader efter att anställningen upphört.
• Ett vikariat övergår till en tillsvidareanställning när en arbetstagare har varit anställd hos arbetsgivaren som vikarie i sammanlagt mer än 24 månader under en femårsperiod.
• Om en arbetstagare har varit anställd hos arbetsgivaren i en särskild visstidsanställning och därefter som vikarie i sammanlagt mer än 18 månader under en femårsperiod övergår anställningen till en tillsvidareanställning.

Utdelning en gång i veckan?

Seko Posten har noterat att PostNord i media uttryckt en önskan om förändrade kvalitetsmål i framtida postutdelning.
På vissa arbetsplatser har man väldigt mycket att göra och med dagens förutsättningar för våra medlemmar ser vi inte att den tolkning media gjort ens skulle vara görbart.
Vid fortsatt minskade volymer kan förändringar behöva göras i framtiden, antingen i förändrade kvalitetsmål eller i form av statsstöd.
Det viktiga för Seko Posten är att i alla lägen bibehålla goda anställningsvillkor med främst heltid och en bra arbetsmiljö för våra medlemmar.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: