Medlemsinformation vecka 5

Gemensam arbetstid

80-90-100 för fler

12 timmar komp

Nya semesterdagar

Publicerad:

En månad in på det nya året tänker vi att det kan vara bra att påminna om saker som förändrades vid årsskiftet.

Gemensam arbetstid

Eftersom arbetsuppgifter inte längre exakt matchas mot vilket yrke man har vi kommit överens om att samma arbetstidsmått för heltid ska gälla för all produktionspersonal – 38 timmar. Undantag för de som jobbar 36-timmarsvecka av förläggningstekniska skäl.
- Tidigare kunde det faktiskt finnas risk för att två personer som stod bredvid varandra och utförde samma arbetsuppgift hade olika heltidsmått, säger Siv Andersson ledamot i Seko Posten. Till exempel utförs ibland förberedande arbete inför brevbäring på våra brevterminaler. Terminalarbetare hade tidigare 39 timmar i veckan som heltidsmått. Därför känns det helt  rätt och naturligt att hela produktionen nu har samma villkor med38 timmar i veckan, avslutar Siv.

80-90-100 för fler

80-90-100 är en populär arbetstidsförkortning för äldre inom PostNord. Möjligheten har från årsskiftet öppnats även för tekniker och de som jobbar inom kundservice (PostNord Sverige). I övrigt är det samma regler som vanligt: Du ska jobba heltid i produktionen, ha en sammanhängande anställningstid på 20 år och ha fyllt 58 år. Då har du möjlighet att gå ner i arbetstid till 80% men få en lön på 90%. Tjänstepensionen beräknas på 100%.

12 timmar komp

Seko Postens medlemmar har i flera avtalsrörelser efterfrågat mer ledig tid. På januaris lönespecifikation syntes det för första gången, 12 timmar extra i komp för alla inom produktion som är tillsvidareanställd och jobbar heltid. Motsvara nde antal timmar gäller fördeltidsarbetande. Ingen avräkning av timmar görs ifall du skulle avsluta din anställning och har förbrukat dina timmar före.

Nya semesterdagar

Nytt år – nya semesterdagar! Enligt lag bryts semesteråret 1 april men vi har avtalat om att semesterår ska sammanfalla med både intjänandeår och kalenderår. För första gången har vi inskrivet i kollektivavtalet att semesterplanen för huvudsemester (fyra sammanhängande veckor under juni, juli, augusti) ska vara anslagen senast 1 april. För semester utanför huvudsemester gäller att du ska få besked så fort som möjligt men senast två veckor efter inlämnad ansökan. Om din ansökan avslås ska du få en motivering.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: