Medlemsinformation vecka 4

Medvind eller motvind?

Publicerad:

Medvind eller motvind?

Seko Posten får signaler om att det finns oro kring det nya schemaläggnings- och tidrapporteringssystemet Medvind (så mycket oro att vissa kallar det motvind). Tanken är att ditt schema ska skapas utifrån de prognoser som finns.

Seko Posten lägger ingen värdering i vilken teknisk lösning som väljs, däremot är vi noga med att man tillämpar de regler som finns i kollektivavtalet. Syftet med dessa regler är att skapa bra förutsättningar för våra medlemmar att kunna planera sina liv.

I kollektivavtalet står att schema ska planeras för minst fyra veckor och stämmas av på som längst kalenderkvartal. Om den fullgjorda arbetstiden under en sådan avstämningsperiod överstiger ordinarie arbetstid utges kvalificerad övertidskompensation. Ordinarie förläggning ska meddelas minst två veckor i förväg. Vidare ska schemat fastslås på den egna arbetsplatsen för att tillgodose både verksamhetens behov och individernas önskemål. Arbetsplatsen skall kännetecknas av flexibilitet och lokalt inflytande.

Precis som vanligt gäller att en obetald rast inte får vara kortare än 30 minuter och inte får infalla inom två timmar från arbetsdagens start eller slut.

Vid utläggning av semester ska arbetstidsmåttet för en semesterdag motsvara arbetstidsmåttet för en normalarbetsdag.

Om du märker att schema-reglerna som finns i kollektivavtalet inte följs, kontakta ditt seko-ombud.

Affärsområde Paket och Logistik kommer sedan rulla igång Medvind skarpt den 1 februari, affärsområde Brev 1 april.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: