Medlemsinformation vecka 17

Seko Posten kritiska till förändringar av frånvarohantering

Publicerad:

Förändringar i frånvarohantering - Seko Posten är starkt kritiska

Från och med april månad ändrar PostNord arbetssätt gällande avdrag för långtidsfrånvaro från innevarande till en månads släpande avdrag. Det innebär att all frånvaro och rörlig ersättning kommer att dras släpande på nästkommande månadslön.

Seko Posten är starkt kritiskt till att PostNord väljer att hantera frånvaro på detta sätt.

-Vi vet att det skulle gå att lösa på ett för våra medlemmar mycket bättre sätt. Det innebär dock viss manuell hantering men det är definitivt görbart. Att nu PostNord väljer att hantera frånvaron på föreslaget vis menar vi är en kraftig försämring för alla anställda i PostNord. Vi ser inte heller att det är förenligt med intentionen i gällande kollektivavtal, säger Sandra Svensk, ordförande för Seko Posten.

Ett exempel på vad förändringen innebär:

Vid planerad föräldra- eller studieledighet kommer den anställda att få en ordinarie månadslön den första månaden man är frånvarande, månad två uppstår en löneskuld som regleras först den första månaden man är i tjänst efter ledigheten. Konkret innebär det att om frånvaron slutar den 31 maj kommer man inte få någon lön i juni utan först i samband med löneutbetalningen i juli. Detta gäller även vid längre sjukfrånvaro.

-Många av våra medlemmar kommer att få en skuld och för vissa kommer den att regleras långt efter det att den har uppstått eller kvarstå om man slutar. Att som arbetsgivare välja att inte sätta till resurser utan i stället medvetet betala ut en lön som man inte har rätt till och lägga över ansvaret på de anställda menar vi är dålig personalpolitik, avslutar Sandra.

Tänk på att alla avdrag, inte bara långtidsfrånvaro, och ersättningar från och med nu kommer att släpa en månad. Det innebär att avdrag för exempelvis C-ledigt, VAB och sjukfrånvaro kommer ske månaden efter. Även semesterersättning kommer att utbetalas i efterhand.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: