Medlemsinformation vecka 16

Om ny överenskommelse om uttag av kompensationsledighet och att möjligheten att betala Folksams försäkringar via löneavdrag upphört.

Publicerad:

Överenskommelse om att underlätta att ta ut kompensationsledighet

I avtalsrörelsen förra året enades parterna i PostNord om att tillsätta en arbetsgrupp för att dels hitta sätt att minska det totala sparandet av komp i bolaget, dels att göra det enklare för de anställda att få kompensationsledighet.

Seko Posten är överens med arbetsgivaren om att de anställdas totala kompsaldo behöver minska genom att arbetsgivaren beviljar uttag av komptid som betald ledighet. Vi är också överens om att syftet med komptid är att det i normalfallet skall tas ut som betald ledighet i nära anslutning till utfört övertidsarbete för att främja att den som arbetat extra får återhämtning. Anställd som ansöker om kompledighet skall få svar på sin ansökan inom 14 dagar och om ansökan inte beviljas skall arbetsgivaren motivera varför.

Den anställde och närmaste chef har ett gemensamt ansvar för att kompledighet tas ut. Inte minst gäller de dem som har mer än 100 timmar sparad komp. Detta är särskilt viktigt med tanke på att anställda med över 100 timmar sparat måste ta ut minst 12 timmar kompensationsledighet under året för att erhålla 12 nya timmar vid det kommande årsskiftet.

I respektive lokal samverkansgrupp skall enhetens totala kompsaldo behandlas i samband med samverkan om grundbemanning inför varje kalenderkvartal. Detta för att säkra en kontinuerlig hantering och minimera risken att arbetsplatser har timmar kvar som är svåra att planera ut vid slutet av året och att medlemmar då riskerar att inte få nya timmar nästkommande år.

Viktiga ändringar kring dina försäkringar hos Folksam

Det går nu inte längre att betala försäkringar hos Folksam via löneavdrag. Februari var sista månaden detta var möjligt. Om du redan hade godkänt autogirobetalningar till Folksam har allting lagts över dit men annars har faktura skickats ut, till din fysiska eller digitala postlåda. Kontakta Folksam om du har frågor.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: