Medlemsinformation vecka 11

Fackligt arbete gav heltidsanställning

Publicerad:

Rätt till tillsvidareanställning

En medlem tog kontakt med Seko Posten under hösten 2023 med frågor om när han kunde förvänta sig en tillsvidareanställning. Medlemmen anställdes med en allmän visstidsanställning i PostNord redan 1 mars 2021 och tyckte det var märkligt att han fortfarande hade en tidsbegränsad anställning, nu i form av ett vikariat.

När medlemmen mejlade över alla sina kontrakt visade det sig att han efter 13 månaders anställning, t.o.m. sista mars 2022, plötsligt fått en extraanställning av sin dåvarande chef. Detta trots att han inte hade någon annan huvudsaklig sysselsättning och således inte var rätt målgrupp för denna typ av anställning. I och med detta bröts konverteringstiden i LAS vilket innebar att medlemmen inte fick tillgodoräkna sina första 13 månader. Medlemmen hade heller inte fått besked en månad i förväg att vikariatet inte skulle bli förlängt, trots att det är reglerat i LAS. Det bidrog också till att medlemmen inte hann hitta ett nytt jobb vilket ledde till att han skrev på anställningsavtalet och blev extraanställd.

Från oktober 2022 blev han återigen anställd på ett vikariat på heltid, ett avtal som sträckte sig till den sista juni. Seko Posten kontaktade HR som i sin tur kontaktade den nuvarande chefen och medlemmen har nu fått en tillsvidareanställning på 100%. Vi tog även upp frågan om att medlemmen borde få 12 timmar på kompsaldot med argumentet att han borde blivit tillsvidareanställd redan innan första januari och även detta kommer att lösas. En optimal lösning för vår medlem som naturligtvis är nöjd. Dialogen med PostNord har varit bra och de har insett att fel begicks under våren 2022 vilket man nu rättar till.

Har du funderingar kring din anställning och anställningsform, be om hjälp genom att kontakta ditt lokala Seko-ombud.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: