Medlemsinformation vecka 48

Semesterväxla till pension

Sekos blockad gör skillnad

Publicerad:

Semesterväxla till pension

Du som har 31 semesterdagar kan växla in två eller tre av dessa dagar mot extra pensionspremier. Det är 2024 års semesterdagar som avstås och du måste ha minst 28 dagar kvar efter växlingen. Den som valt att semesterväxla binder sig för detta tills vidare, men kan säga upp överenskommelsen inför varje årsskifte.
Anmälan om semesterväxling sker i Förmånspaketet. I år kommer Förmånspaketet att vara öppet för anmälan om semesterväxling
för 2024 fram till torsdagen den 30 november kl 24:00.

Du som har rätt att semesterväxla kan då för 2024
- nyanmäla semesterväxling,
- ändra antalet dagar som du vill semesterväxla,
- avanmäla semesterväxlingen helt.
Semesterväxling kan göras längst till och med det kalenderår man fyller 64
år, därefter upphör semesterväxlingen automatiskt. Inga chefer kan längre
semesterväxla.


Sekos blockad gör skillnad

Sedan måndagen den 20 november delar PostNord och Citymail inte ut brev och paket till Tesla. En effekt av detta är att inga registreringsskyltar till nya Tesla-bilar levereras, och utan registreringsskylt får bilarna inte köras.
Sekos blockad är en sympatiåtgärd till stöd för IF Metalls strejk på Tesla. I Sverige gäller den svenska modellen. Det är kollektivavtalen som säkrar de anställdas löner, löneökningar och rättigheter. Att Tesla nu vägrar teckna ett kollektivavtal handlar om en sak – de vill skaffa sig konkurrensfördelar genom att ge de anställda sämre löner och villkor än de skulle haft med ett kollektivavtal. Det är därför svensk fackföreningsrörelse nu tar striden mot Tesla.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: