Medlemsinformation vecka 41

Senaste nytt om 80-90-100

Publicerad:

Senaste nytt om 80-90-100

Seko Postens upplevelse är att fler och fler medlemmar väljer att gå in i 80-90-100 och att avtalet är mycket uppskattat. Det var 2016 som parterna tecknade ett kollektivavtal med möjlighet för anställda i PostNord Sverige som fyllt 58 år, arbetar heltid, har en sammanhängande anställningstid på minst 20 år och arbetar inom produktion att gå ner i arbetstid. Sedan avtalet trädde i kraft har Seko Posten förhandlat fram en del förbättringar i avtalet. Från avtalsrörelsen 2020 gäller att en överenskommelse om hur ledigheten ska tas ut inte kan brytas ensidigt. I senaste avtalsrörelsen som avslutades precis innan sommaren breddade vi målgruppen till att omfatta tekniker och de som arbetar inom kundservice.

-          Just nu får vi en hel del frågor på avtalet och det märks att intresset fortfarande är stort. En fråga som vi fortfarande får från flera håll handlar om att arbetsgivaren vill bryta överenskommelsen om hur ledigheten ska tas ut. Att en sådan överenskommelse inte kan ändras ensidigt är något vi är överens om, säger Daniel Hansen ledamot Seko Postens styrelse. Lika lite som den anställde kan bestämma att man plötsligt ska få sovmorgon alla dagar istället för att vara ledig en dag i veckan, lika lite kan chefen bestämma det. Parterna är dessutom eniga i att överenskommelsen om hur den lediga tiden ska tas ut ska vara skriftlig. Där märker vi också att det inte fungerar fullt ut överallt.

Kort sammanfattning av 80-90-100:
• 80-90-100 innebär att man arbetar 80 procent, får 90 procent betalt och 100 procent i avsättning till tjänstepension.
• För att kunna anta erbjudande ska du vara tillsvidareanställd på heltid inom Produktion eller viss del av administrationen (kundservice och tekniker) i PostNord Sverige, ha fyllt 58 år, ha minst 20 år sammanhängande anställning i PostNord.
• 80 procent beräknas utifrån ditt arbetstidsmått. Är din veckoarbetstid exempelvis 38 timmar/vecka motsvarar 80 procent en ny genomsnittlig veckoarbetstid på 30 timmar och 24 minuter.
• Chef och anställd ska komma överens om förläggningen av arbetstidsförkortningen, överenskommelsen ska skriftligen dokumenteras och kan inte ensidigt ändras. Blir man inte överens ska frågan hanteras av lokal chef och Seko-ombud.
• Person med ÖB-rätt är garanterad att få ta ut sin arbetstidsförkortning i form av en hel dags ledighet per vecka om man så önskar. Man behåller sin ÖB-rätt men är förpliktigad att arbeta minst två år efter möjlig pensionsålder.

Har du frågor kring avtalet eller är osäker på om du omfattas, kontakta ditt lokala Seko-ombud.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: