Medlemsinformation vecka 39

Så här säkerställer vi en bra grundbemanning

Publicerad:

Så här säkerställer vi en bra grundbemanning

Förra veckan var det Jobba Rätt-vecka i Seko Posten, en vecka då vi särskilt
uppmärksammar arbetsmiljö. Att jobba rätt innebär ibland att saker tar längre tid än om man skyndar sig och försöker göra saker så fort som möjligt. Som individer är det viktigt att vi tillåter oss själva och arbetskamraterna att ta den tid som krävs för att lyfta rätt och att köra med bilbälte på osv. Som kollektiv jobbar Seko Posten med att säkerställa att vi är tillräckligt många anställda på våra arbetsplatser.

I PostNord finns sedan 2015 ett kollektivavtal om bemanning. Avtalet innehåller en inriktning om heltidsanställningar och reglerad rätt till tillsvidareanställning, men även att grundbemanningen ska fastställas i lokal samverkan.

- Ett av syftena med kollektivavtalet om bemanning är att fack och arbetsgivare kontinuerligt skall diskutera hur stor grundbemanning arbetsplatsen skall ha för att kunna tillgodose en bra arbetsmiljö och en god kvalité, säger Patrick Theodorsson, ledamot i Seko Postens styrelse. Det är otroligt viktigt att vi tillsammans använder det här verktyget för att säkerställa en bemanning där alla kan utföra sitt jobb i ett rimligt tempo utan att ge avkall på arbetsmiljön, avslutar Patrick.

I avtalet finns en möjlighet för arbetsgivaren att använda anställningsformen
extraanställd. Seko Posten får ibland signaler om att det lokalt förekommer
missuppfattningar om anställningsformen och vill därför informera om att följande gäller:
• Extraanställningen riktar sig till personer som vill ha ett extraarbete, exempelvis studenter och inte till någon som vill ha en heltidsanställning tillsvidare.
• Parterna är överens om inriktningen att de medarbetare som haft månadslön i en tidsbegränsad anställning inte är föremål för ett erbjudande om extraanställning.
• Det finns ett tak för hur mycket extraanställda, timanställda och
bemanningsföretag man får använda utifrån grundbemanningen som är fastställd i samverkan. Taken ligger på 10 procent inom affärsområde Brev, 15 procent inom Logistik och 20 procent inom Paket.
• Ingen extraanställd får komma upp i 40 procent anställningstid under ett
kalenderkvartal (procenttalet ska ses som ett tak och inte som en målsättning).
Om du är extraanställd och har frågor om din anställning uppmanar vi dig att
prata med arbetsplatsens lokala Seko-ombud eller ta kontakt med lokal klubb.
• För hemleveranser på kvällstid i större städer finns ett separat avtal.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: