Medlemsinformation vecka 38

12 timmar extra ledig tid 

Jobba rätt

Publicerad:

12 timmar extra ledig tid

Efter de senaste årens önskemål om mer ledig tid blev detta en del av årets avtalsuppgörelse. Parterna blev överens om att samtliga tillsvidareanställda inom produktion nu årligen får extra ledig tid i form av kompensationsledighet, komp. Det cirkulerar några missuppfattningar om dessa komptimmar som vi ska försöka reda ut här.
För heltidsanställda gäller 12 timmar komp/år och är du deltidsanställd reduceras timmarna utifrån din anställningsomfattning. Den 1 januari varje år tillförs timmarna till ditt kompsaldo. I förhandlingarna med PostNord blev vi överens om att införa en begränsning på hur mycket komp man får spara. Begränsningen gäller den komp som tillkommer från och med nästa år då de som har 100 timmar inte får spara mer. Den komptid som du redan har kommer inte att tvingas ut. De som har mer än 100 timmar sparad komp måste ta ut sina 12 timmar (utifrån heltidsmåttet) i ledighet samma år för att erhålla 12 nya timmar året därpå.

Jobba rätt

För mer än 10 år sedan genomfördes den första Jobba Rätt kampanjen under vecka 38  och förra året bestämde sig Seko Posten för att det var rätt tid att genomföra den igen. Jobba Rätt handlar om att ta steg mot hållbara arbetsplatser. Vi måste börja prata om hur vi jobbar på våra arbetsplatser. Är det rimligt att vi gör som vi gör? Vilka genvägar borde vi faktiskt sluta ta? Att någon gång ibland behöva jobba över för att rädda en uppkommen situation tycker nog alla är helt rimligt. Ofta ses det som självklart för att kunderna inte ska bli lidande.

Men när det inte är undantagsfall längre, utan när vårt tänjande av regler behövs dagligen för att rädda en för snävt lagd planering. Då måste vi fundera på om det är hållbart och om det verkligen är vårt ansvar att riskera vår egen och våra arbetskamraters hälsa för att hinna med något som i grund och botten inte är realistiskt att hinna med. Så därför ska vi jobba enligt de reglerna, lagar och avtal som finns. Det är att Jobba Rätt och det borde ju vara en självklarhet. Vi väljer att uppmana alla att jobba rätt under v 38 även i år men naturligtvis är detta någonting som borde göras alla veckor, alla dagar och timmar om året. Det vi hoppas mest på är att det tydligaste resultatet är att vi börjar prata med varandra om hur vi jobbar. Det är det som kommer att kunna leda till förändring och verklig förbättring. Och i det arbetet behövs vi alla.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: